eur:
392.77
usd:
366.29
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Kitört a kólaháború

Csütörtökön jelenik meg a bíróság előtt a Coca-Cola három alkalmazottja, aki a rivális Pepsinek próbálta átjátszani a Coca-Cola üzleti titkait. Az önkéntes ipari kémek lefülelésében maga a konkurens is segített és ezek után emeltek vádat ellenük az Egyesült Államokban.

Ha nyár, akkor kólaháború - bár nem a nagy versenytársak, hanem a cégek és néhány dolgozójuk között. A Coca-Cola három amerikai alkalmazottja ugyanis úgy gondolta, most jött el a pillanat, hogy profitáljon cége üzleti titkaiból - ám ebben éppen a rivális PepsiCo akadályozta meg őket.

Az időközben megtörtént vádemelés szerint úgy próbáltak hasznot húzni az információból, hogy több iratot és egy új Coca-Cola terméket csempésztek ki munkahelyükről. Az akció azonban kudarcba fulladt, amikor az áruló alkalmazottak által megkeresett, rivális PepsiCo jelezte versenytársánál, hogy üzleti titkokat akarnak eladni neki.

Beszállt az FBI is

A PepsiCo képviselője helyett ezek után a terror elleni háborúban is megedzett Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI egyik ügynöke jelent meg az atlantai reptérre szervezett titkos találkozón.

Itt egy magát "Dirk"-nek nevező férfi iratokat és egy italmintát adott át. Az ügynök elmondta, hogy 30 ezer dollárt fizetett és további 45 ezer dollárt helyezett kilátásba további információért.

Később, egy másik ügynök már másfél millió dolláros ajánlattal állt elő. A vádlottak közül kettő gyorsan bankszámlát is nyitott, hogy megkaphassa a pénzt.

Üzent a Pepsi

A törvény szigorú képviselői ezután lendültek mozgásba és június 27-én őrizetbe vették a három Coca-Cola dolgozót. Nyilvánosságra hozták, hogy rejtett kamerákkal figyelték meg az egyik gyanúsítottat, aki iratokat és egy új termék mintáját gyömöszölte a retiküljébe.

A vádlottak csütörtökön jelennek meg egy előzetes meghallgatáson az atlantai bíróság előtt. Mint az ügyészség egyik vezetője elmondta: fontos feladatuknak tartják az szellemi vagyon védelmét, amely a vállalatok sikeres működésének alapvető feltétele.

A PepsiCo is valószínűleg azért utasította el az ajánlatot, hogy így üzenjen hasonló terveket dédelgető alkalmazottainak. A Coca-Cola közben megköszönte versenytársának a segítséget - volt is mit, hiszen titkos receptje továbbra is titok maradt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×