eur:
389.63
usd:
363.04
bux:
68088.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

OTP: jobb mint amire számítottak

Az OTP bankcsoport 46 milliárd forintot meghaladó konszolidált, adózott nyeresége megfelel az időarányos tervnek - közölte a pénzintézet alelnöke az első negyedévi gyorsjelentést értékelve.

Az elemzők 44 milliárd forint körüli első negyedéves profitra számítottak, ehhez képest - illetve a bank saját céljához képest is - az eredmény jónak mondható. Spéder Zoltán alelnök az eredményről azt mondta: általában elégedettek, és úgy tűnik, hogy a bank jó úton van az idei évre kitűzött 184,7 milliárd forintos célt.

A nettó kamatbevétel viszont közel nyolc százalékkal elmaradt az elemzői várakozásoktól. Ennek okai nagyjából felerészt technikai jellegűek és a nemzetközi könyvviteli szabványokkal magyarázhatóak, felerészt viszont az egyre erősödő piaci versenyt jelzik, mondta Spéder Zoltán.

Látványos növekedés, erősödő verseny

A nem kamat jellegű bevételeknél viszont látványos, 35,8 százalékos volt a növekedés, és elérte a 64,5 milliárd forintot, ami arányait tekintve is egyre magasabb a teljes bevételen belül, és folyamatosan közelít a bank stratégiájában kitűzött 50 százalékos célhoz.

Az erősödő magyarországi versenyt jelzi az is, hogy bár a bank meg tudta őrizni vezető pozícióját, piaci részesedése két fő mutató szerint is csökkent: a mérlegfőösszeg szerinti piaci részesedése az idei első negyedévben 23,7 százalékos volt, míg az összes betét tekintetében kicsit jobb a helyzet, itt a mutató 25,3 százalék, de nagyobb az esés is.

Külföldön még nem érték el a stratégiai célt

Az OTP csoport külföldi - bolgár, szlovák, horvát és román - leányvállalatai az első negyedévben az összes nyereség körülbelül egy tizedét adták, de Spéder Zoltán az InfoRádiónak elmondta: a stratégiai cél, hogy ez az arány elérje a 15-20 százalékot, míg az eredmény növekedésében még inkább számítanak a külföldi egységekre, hiszen ezektől várják a növekedés közel felét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×