INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Április végére az éves hiány 61,5 százalékát várja a PM

Infostart / InfoRádió
Áprilisra 159,2 milliárd forint államháztartási hiányt prognosztizál a Pénzügyminisztérium az önkormányzatok nélkül. Az első félévre 1.283 milliárdos deficitet vár a tárca, amely kitart az éves hiánycél tarthatósága mellett.

A pénzügyi tárca előrejelzése azt jelenti, hogy az első négy hónapban az éves hiány-előirányzat 61,5 százaléka, fél év alatt pedig az éves hiány 83,2 százaléka teljesülne.

Tavaly áprilisban az államháztartás 225,1 milliárd forint kiadási többlettel zárt, az első négy havi összesített deficit így az éves prognózis 69,9 százalékára rúgott.

A tárca véglegesítette az államháztartás márciusi pénzügyi mérlegét: eszerint a deficit márciusban 353,7 milliárd forintot tett ki, hiány a prognosztizáltnál 91,1 milliárddal több, az első három havi összesített deficit 789,2 milliárd forint.

A Pénzügyminisztérium 3,3 milliárd forinttal lefelé módosította az idei éves hiányra vonatkozó prognózisát, amely így 1.542,6 milliárd forint lett.

Katona Tamás közigazgatási államtitkár bejelentette: az Eurostatnak március végén elküldött államháztartási mérleg szerint 2005-ben az eredményszemléletű (ESA 95') hiány a GDP 6,1 százaléka volt, a GDP arányos államadósság pedig 58,4 százalék, nyugdíjkorrekcióval számolva.

Katona Tamás az InfoRádióban a hiányról azt mondta: az eltérés nagy része hónapok közötti mozgást jelent, megítélése szerint az éves hiánycél tartható.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk