eur:
395.11
usd:
372.27
bux:
66442.56
2024. április 16. kedd Csongor

Rendkívüli energiabiztonsági értekezlet lesz

Rendkívüli energiabiztonsági értekezletet hívott össze vasárnapra a gazdasági és közlekedési miniszter, hogy a jövő hét elején várható hideg időjárás esetén is elkerülhető legyen a gázkorlátozás.

Kóka János az InfoRádióban úgy fogalmazott: a cél az, hogy az ipari nagyfogyasztók fogyasztását is csak a legvégső esetben korlátozzák.

Hangsúlyozta: ígéretet kaptak az orosz Gazpromtól arra, hogy vasárnaptól már ismét a szokásos mennyiségű földgáz érkezik Magyarországra.

A miniszter hozzátette: naponta mintegy 70 millió köbméter gázt használnak fel Magyarországon, de a tartalékok ennél 25 százalékkal több fogyasztásra is lehetőséget adnának.

A Mol-csoport kommunikációs igazgatója pénteken az InfoRádióban azt mondta: további fogyasztói korlátozást rendel el a Földgázszállító Rt., ha Oroszországban folytatódik, Magyarországon pedig tartóssá válik az előre jelzett hideg idő.

Ferencz I. Szabolcs hangsúlyozta: az intézkedés elsősorban az ipari nagyfogyasztókat érintheti.

A Földgázszállító Rt. szombati közleménye szerint az országba érkező gáz az igényelt mennyiség 75-80 százaléka.

A rendelkezésére álló források, valamint a jelenlegi, csökkentett importmennyiségek mellett a Földgázszállító Rt. napi 87,5 millió köbméter fogyasztásig képes a korlátozásmentes kiszolgálásra. Pénteken 72 millió köbméter gázt használtak fel a fogyasztók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×