eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Orbán nem adósságtörlesztésre fordította volna a BA Rt.-ért kapott pénzt

Adósságtörlesztésre fordította a kormány a Budapest Airport Rt. privatizációjából befolyt összeg nagyobb hányadát. A Fidesz elnöke szerint hasznosabb lett volna másra költeni a pénzt.

A 464,8 milliárd forint bevételből 404,8 milliárd forint az adósság törlesztését, míg 60 milliárd az ÁPV Rt. privatizációs tartalékának növelését szolgálta - mondta Veres János pénzügyminiszter, az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának ülésén.

A Nemzeti Autópálya Rt.-től 177,8 milliárd forintnyi hitelt, a Budavári Kht.-től 2,5 milliárdnyi hitelt vállalt át a költségvetés, aukción 32,4 milliárd forintnyi államkötvényt vásárolt vissza az Államadósság Kezelő Központ, és a jegybankkal egyetértésben devizahitelt törlesztett 192,1 milliárd forint összegben a Magyar Nemzeti Banknál lévő államadósság számlán.

Ezek a tételek 404,8 milliárddal csökkentették az államadósságot - jelentette ki Veres János.

"A BA Rt. privatizációja sikeres volt és átlátható" - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Hozzátette, hogy az államadósság mérséklése 2006-ban az államháztartásban 24,2 milliárd forintos kamatmegtakarítást eredményez.

A Fidesz elnöke a Hír TV-ben azt mondta, hogy a több mint 460 milliárd forint a legnagyobb szabadon felhasználható összeg volt a rendszerváltozás óta.

Szerencsésebb lett volna, ha egészségügyi fejlesztésekre, vagy kutatástámogatásra fordították volna - mondta Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×