eur:
394.42
usd:
369.55
bux:
65240.52
2024. április 19. péntek Emma

Németország a világ legnagyobb exportőre

Németország szilárdan tartja magát a nemzetközi exportlista élén. Az elmúlt év eddig kiértékelt adatai szerint Németországból tavaly közel 720 milliárd euró értékű áru érkezett külföldre, ami csaknem 50 milliárd euróval haladta meg a 2004-es szintet és ezzel sikerült megőriznie első helyét a világranglistán.

A Wiesbadenben működő központi statisztikai hivatal ma közétett adatai szerint csupán novemberben 70 millió euró fölé emelkedett a Németországból exportált termékek értéke, ami az előző hónaphoz viszonyítva csaknem 8 százalékos emelkedést jelent. Ezzel egyidőben nőtt a behozott áruk mennyisége is, az egész évre kivetített kereskedelmi többlet azonban megközelíti a 155 milliárd eurót.

Ezzel Németország változatlanul első helyen áll a világban a kivitel terén. A német ipar elsősorban az Európai Unió tagállamaival áll üzleti kapcsolatban. Magyarországgal ugyan némileg
csökkent a kereskedelmi fejlődés üteme, de Budapest számára még így is Németország maradt a legfontosabb gazdasági partner.

A mai adatok tanúsága szerint lendületesen fejlődik az árucsere-forgalom a kőolajtermelő országokkal, valamint Oroszországgal is. Ennek ismeretében Peer Steinbrück pénzügyminiszter ma igencsak magabiztosan nyilatkozott arról, hogy Németország jövőre már betartja az európai stabilitási paktum előírásait.

A költségvetési deficit leszorítása is napirenden szerepel a kormány tegnap kezdődött zártkörű tanácskozásán a Berlintől délkeletre fekvő genzhageni kastélyban.

A miniszterek abban máris egyetértettek, hogy 25 milliárd eurót fordítanak a konjunktúra élénkítésére, amelytől a munkanélküliség eredményes leépítését és az államháztartás hosszú távú
rendbehozatalát remélik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×