eur:
369.22
usd:
344.69
bux:
48117.93
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert

Zyta jót tett a zlotynak

A pénzpiacok 43 havi csúcsra juttatták a lengyel zlotyt, annak köszönhetően, hogy a hétvégén a reformer hírében álló Zyta Gilowska váltotta le a pénzügyi tárca élén Teresa Lubinskát.

A zloty hétfő reggel 3,7720/euró volt, a pénteki késői 3,8080/euró után. A dollárhoz viszonyított árfolyam 3,1143 volt hétfő reggel, a pénteki késői 3,1380 után.

Lubinska távozása már régóta várható volt, miután nem sikerült elnyernie a tőkepiacok bizalmát. Elemzők szerint a kinevezés a kormány reformszelleműbb irányvonalát jelzi, és azzal is összefüggésben állhat, hogy ha a parlament a jövő heti szavazáson elutasítja a kormány idei költségvetési tervezetét, áprilisban előrehozott általános választások lehetnek.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Jelentősen emelkedtek a tőzsdék múlt héten, miután az amerikai törvényhozók elfogadták az amerikai adósságplafonról szóló törvényjavaslatot. Az ázsiai piacok nagyrészt emelkedtek hétfőn, miután Joe Biden hétvégén aláírta az amerikai adósságplafonról szóló törvényt. Ezzel szemben európai tőzsdék a múlt pénteki rali után iránykereséssel kezdték ezt a hetet, és az USA-ban is csak minimális elmozdulások látszanak. Mindeközben az olajárakra is érdemes figyelni, amelyek felpattantak azt követően, hogy Szaúd-Arábia további napi egymillió hordóval csökkenti a kitermelést, és további termeléscsökkentést ígért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×