INFORÁDIÓ
2022. január 27. csütörtök
Angelika

Stratégiai gázjátszma - mindenki veszített?

Infostart

Gazdasági és politikai okok egyaránt közrejátszottak az ukrán-orosz gázvita kirobbanásában, amelyen hosszabb távon mindkét fél veszíthet - vélekednek az InfoRádió által megkérdezett biztonságpolitikai szakértők.

A gázvita célja az volt, hogy Moszkva valamilyen módon ellenőrzése alá vonja az ukrajnai gázvezetékeket - mondta az InfoRádióban Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő.

A szakember úgy vélekedett: Kijevet meglepetésként érte az oroszok radikális gázemelési terve; az, hogy Oroszország – tekintettel a térségben történt politikai változásokra – elérkezettnek látta az időt a gázárak rendezésére.

Sz. Bíró Zoltán emlékeztetett arra is, hogy Oroszország sokszor és "minden bizonnyal nem is alaptalanul" vádolta meg azzal Ukrajnát, hogy illegálisan megcsapolja a tranzitszállítmányokat.

Deák András biztonságpolitikai szakértő a megállapodást úgy értékelte: az ukrán gázpiac és re-export jelentette nagy „tortát” újraosztották, a Gazprom a korábbinál jóval nagyobb szeletet kapott; de egyes ukrán politikai szereplők és a közép-ázsiai országok elitjei sem maradtak hoppon.

Mindemellett Deák András hangsúlyozta: a konfliktus miatt kialakult három napos ellátási bizonytalanság következtében mind Ukrajna, mind Oroszország vesztese a történetnek. Ennek hatására ugyanis az Európai Unió államai a korábbinál nagyobb figyelmet fordítanak az alternatív energia-beszerzési források felkutatására és biztosítására - tette hozzá.

Kapcsolódó hang

Interjú Sz. Bíró Zoltánnal
 
Interjú Deák Andrással
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018