eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Még mindig ég a Shell nigériai olajvezetéke

A Shell olajkonszern csütörtökön bejelentette, hogy nem tud eleget tenni a vevőivel szemben vállalt kötelezettségeinek, vis maiort deklarált a nigériai olajcsővezeték felrobbantása miatt.

A Port Harcourttól mintegy 50 kilométerre lévő olajcsővezeték keddi felrobbantása után tűz ütött ki, amit még csütörtökön reggel sem tudtak megfékezni.

Rendőrségi források szerint legkevesebb nyolc halálos áldozata van a robbantásnak, amely a Shell kitermelését napi 180 ezer hordó olajjal vetette vissza.

A tűz megfékezése érdekében a vállalat kénytelen leállítani három fúrótornyát a legfontosabb kőolajkitermelő térségben, a Niger deltájánál, - ez a kitermelés és a kivitel csökkenését vonja magával.

A Shell az első számú olajkitermelő vállalat Nigériában, az ország napi 2,5 millió hordós termeléséből 900 ezret hoz a felszínre. A vállalat szóvivője szerint majd csak a tűz - remélhetően még a mai napon történő - megfékezése után tudják a veszteségeket pontosan felmérni.

A nigériai olajvezetékeket gyakran fúrják meg tolvajok, ez sokszor vezet balesetekhez, robbanásokhoz.

A BBC-nek egy helyi tisztviselő azt mondta: a robbantást egy helyi félkatonai csoport követhette el, amely a Niger-delta függetlenségéért küzd.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×