INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Major István: a versenyképes agrártermelők jártak jól

Infostart / InfoRádió
A dél-amerikai és ázsiai, versenyképes agrártermelő országok jártak jól a Világkereskedelmi Szervezet napokban zárult értekezletén. A WTO tagállamai megállapodtak abban, hogy 2013-ig csökkentik a mezogazdasági termékek exporttámogatását.

Magyarország Nemzetközi Kereskedelmi Képviselője azt mondta: az Unió számára a neheze még hátra van, hiszen hamarosan a védővámok is terítékre kerülnek.

A valóban szegény országok nem jártak jól a kereskedelmi Világszervezet hongkongi tanácskozásán; eredetileg az volt a cél, hogy a fejletlen államokat úgy segítsék a fejlettek, hogy csökkentik agrár-támogatásaikat.

Mérséklésben ugyan megállapodtak, de az mondhatni édeskevés a főleg afrikai agrárgazdaságoknak- mondta el az Inforádiónak Magyarország Nemzetközi Kereskedelmi Képviselője.

Major István kiemelte, hogy a tárgyalások egyik legfontosabb pontja a gyapot-termesztéshez, illetve annak exportjához köthető.

A hongkongi megállapodás értelmében a kiviteli támogatásokat 2013-ig kell lebontani- ez az Európai Unió kérése volt, hogy az addig hatályban lévő Közös Agrárpolitikát ne kelljen megbolygatni.

Major István kiemelte, hogy hamarosan sokkal fájóbb kérdésben kezdodhetnek el a tárgyalások a WTO-ban: mégpedig az importvámokról.


A címlapról ajánljuk