INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

Új kompromisszumos tervezet született Hongkongban

Infostart

Újabb kompromisszumos tervezet született a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) Hongkongban folyó tárgyalásain annak érdekében, hogy eredményesen záruljanak a miniszteri megbeszélések. Az új javaslat értelmében az agrárexporthoz nyújtott európai uniós támogatások 2013-ban szűnnének meg.

A miniszterek az egyeztetés eddigi sikertelenségét azzal is próbálják enyhíteni, hogy jövő április 30-ában határoznák meg a kereskedelem teljes liberalizációjára vonatkozó tárgyalási forduló lezárását jelentő megállapodás végleges szövegének határidejét.

Az elképzelések szerint a fejlett országok 2008-ra felszámolnák a fejlődő államok által exportált termékek vám- és mennyiségi korlátozásait, bár bizonyos termékek esetében ez alól az Egyesült Államok és Japán kivételt élvezne. Előbbi a textilipari termékek és a cukor, utóbbi pedig a rizs esetében.

A hongkongi tárgyalások során a fejlődő világ országainak igényeit nem elégítették ki az Európai Unió elképzelései a közösségi exporttámogatások csökkentéséről.

Szombaton kompromisszumos javaslatként az fogalmazódott meg, hogy a szubvenciókat 2010-ben számolja fel az EU. Ezt a határidőt a közösség elfogadhatatlannak tartja.

Rob Portman, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője azt mondta, hogy Washington a támogatások felszámolásának 2010-es dátumát pártolja, de kész elfogadni a 2013-as időpontot is.

Arról egyetértés született, hogy a fejlett országok vámmentesen és kvótamentesen engedjék be a legszegényebb országok termékeit. Ebbe a körbe azok az államok tartoznak, amelyeknél az egy főre jutó éves nemzeti jövedelem kevesebb 750 dollárnál.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018