INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

A jegybank szerint drágán működnek a magánnyugdíjpénztárak

Infostart

A magyarországi magánnyugdíjpénztárak kiemelkedően magas költséggel működnek, amit a szabályozás megváltoztatásával, a pénztári tevékenység átláthatóságának növelésével, valamint a kasszák közötti verseny fokozásával lehetne kedvezően befolyásolni. Ezt Czajlik István, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Főosztályának munkatársa mondta a jegybank új tanulmányának bemutatóján.

A magánnyugdíjpénztárak működése és szabályozása című tanulmány szerint az önkormányzatiságon nyugvó intézményforma nem megfelelő a banki és biztosítói háttérrel működő nagyméretű nyugdíjpénztáraknak.

A dokumentum megállapítja, hogy a magánnyugdíjpénztári rendszer költségszerkezete nem átlátható. A költségeket növeli az is, hogy túlzottan decentralizált a tagdíjak beszedésével és behajtásával kapcsolatos tevékenység.

A magas költségek mellett az előzetes várakozásokhoz képest is alacsony hozamot produkáltak a pénztárak: nyolc év alatti nettó 2,5 százalékot. Ennek oka elsősorban az, hogy a tőke 75 százalékát állampapírban tartják – olvasható a tanulmányban.

A magánnyugdíjpénztárak irányítási ellentmondásaira és a tulajdonosi felelősség elismertetésére középtávon jó hatással lenne egy új típusú szervezeti forma kialakítása.

A jegybank javaslatot tesz arra is, hogy készüljön költség-haszon elemzés a tagdíjak központosított behajtásáról, és növeljék a pénztári tevékenység és a költségszerkezet átláthatóságát.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018