INFORÁDIÓ 
2020. május 30. szombat
Janka, Zsanett

A PM szerint kisebb lesz a tervezettnél a hiány

Infostart / InfoRádió

A Pénzügyminisztérium (PM) legújabb prognózisa szerint az önkormányzatok nélkül számolt 2005-ös pénzforgalmi deficit kisebb lesz, mint a hiánycél. A tárca most úgy számol, hogy a hiány idén 1.021,2 milliárd forint lesz, míg a deficitet 1.023 milliárd forintra tervezték.

Katona Tamás, a tárca közigazgatási államtitkára közölte: a pénzforgalmi szemléletű deficit a GDP 4,7 százaléka, míg az eredményszemléletű hiány 6,1 százaléka lesz.

A bruttó államadósság várhatóan a GDP 57,7 százalékát éri el 2005-ben. A PM szerint a költségvetés decemberben 187,8 milliárd forint többlettel zár.

Katona Tamás az InfoRádióban elmondta: a novemberi hiány 40 milliárd forinttal kisebb volt a vártnál. Ennek oka az, hogy a gazdaság a vártnál gyorsabban fejlődik és az adóellenőrzések szigorítása is meghozta az eredményt.

Hozzátette: a Budapest Airport Rt. értékesítéséből befolyó bevételta hitelek előtörlesztésére fordítják.

Közben Gyurcsány Ferenc kormányfő és Veres János pénzügyminiszter Brüsszelben arról tájékoztatta az Európai Bizottság pénzügyekért felelős biztosát, hogy Magyarország tartani fogja az idei költségvetési hiánycélt.

A kormányfő közölte Joaquín Almuniával, hogy a kabinet a terveknek megfelelően folytatja a Száz lépés programjában megkezdett változtatásokat.

Az Európai Bizottság januárban teszi közzé újabb jelentését a magyar államháztartás helyzetéről.

A pénzügyi biztos az elmúlt időszakban többször is bírálta a magyar költségvetés alakulását, de nem vonta kétségbe azt, hogy 2008-ra még teljesíthetők az euró bevezetéséhez szükséges feltételek.


Kapcsolódó hang

Katona Tamás az államháztartásról és a BA Rt.-rõl
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018