eur:
393.76
usd:
369.04
bux:
65811.63
2024. április 23. kedd Béla

A PM szerint kisebb lesz a tervezettnél a hiány

A Pénzügyminisztérium (PM) legújabb prognózisa szerint az önkormányzatok nélkül számolt 2005-ös pénzforgalmi deficit kisebb lesz, mint a hiánycél. A tárca most úgy számol, hogy a hiány idén 1.021,2 milliárd forint lesz, míg a deficitet 1.023 milliárd forintra tervezték.

Katona Tamás, a tárca közigazgatási államtitkára közölte: a pénzforgalmi szemléletű deficit a GDP 4,7 százaléka, míg az eredményszemléletű hiány 6,1 százaléka lesz.

A bruttó államadósság várhatóan a GDP 57,7 százalékát éri el 2005-ben. A PM szerint a költségvetés decemberben 187,8 milliárd forint többlettel zár.

Katona Tamás az InfoRádióban elmondta: a novemberi hiány 40 milliárd forinttal kisebb volt a vártnál. Ennek oka az, hogy a gazdaság a vártnál gyorsabban fejlődik és az adóellenőrzések szigorítása is meghozta az eredményt.

Hozzátette: a Budapest Airport Rt. értékesítéséből befolyó bevételta hitelek előtörlesztésére fordítják.

Közben Gyurcsány Ferenc kormányfő és Veres János pénzügyminiszter Brüsszelben arról tájékoztatta az Európai Bizottság pénzügyekért felelős biztosát, hogy Magyarország tartani fogja az idei költségvetési hiánycélt.

A kormányfő közölte Joaquín Almuniával, hogy a kabinet a terveknek megfelelően folytatja a Száz lépés programjában megkezdett változtatásokat.

Az Európai Bizottság januárban teszi közzé újabb jelentését a magyar államháztartás helyzetéről.

A pénzügyi biztos az elmúlt időszakban többször is bírálta a magyar költségvetés alakulását, de nem vonta kétségbe azt, hogy 2008-ra még teljesíthetők az euró bevezetéséhez szükséges feltételek.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×