INFORÁDIÓ
2022. január 22. szombat
Artúr, Vince

Megkezdték az észak-európai gázvezeték építését

Infostart

Gerhard Schröder volt német kancellár vezeti majd az észak-európai gázvezetéket (NEGP) üzemeltető konzorcium részvényeseinek bizottságát - közölte Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázmonopólium vezére pénteken a Moszkvától 450 kilométernyire északra lévő Babajevóban, miután hivatalosan beindították a csőkígyó építését, amely közvetlenül juttatja majd el Németországba a szibériai gázt a Balti-tenger alatt, elkerülve a kelet-európai tranzitországokat, köztük a problémás Ukrajnát és Lengyelországot.

Az első csőcsatlakozás ünnepélyes összehegesztésén Mihail Fradkov orosz miniszterelnök és Michael Glos német gazdasági miniszter is megjelent a Vologdai területen lévő faluban, ahol a balti ág elválik majd a már meglévő fővezetéktől, hogy a Szentpétervár melletti Viborg kikötője felé haladjon.

Az állami ellenőrzésű Gazprom két német partnerrel, a BASF-fel és az E.ON-nal szövetkezett a Viborgtól az északkelet-németországi Greifswaldba vezető, tenger alatti csőszakasz megépítésére, de bevenne egy negyedik társat is, fenntartva 51 százalékos többségi hányadát. A negyedik partner 9 százalékkal részesedhetne a NEGP-konzorciumban - mondta Wulf Bernotat, az E.ON vezére a fagy miatt alig negyedórás ceremónia után.

Ezen Fradkov kijelentette, hogy a csőkígyó, amelynek első ága 2010-re készül el, szavatolni fogja az energiabiztonságot Európában. Az orosz miniszterelnök egyben reményét fejezte ki, hogy Ukrajna, amelyen át jelenleg az Nyugat-Európának szánt orosz gáz négyötöde tranzitál, figyelemmel kíséri a babajevói csőlerakást, és levonja a belőle adódó következtetéseket.

Ukrajna nem hajlandó elfogadni a Gazprom ajánlatát, amely már jövőre az ezer köbméterenként 50 dolláros jelenlegi ár háromszorosát követeli tőle gázszállításaiért, bár egyúttal hajlandó 1,75 dollárra emelni és devizában kifizetni a jelenleg 1,09 dollár/ezer köbméter/száz kilométeres tranzitdíjat.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018