eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szlovákia: gyorsuló gazdasági növekedés

Szlovákiában a harmadik negyedévben erősen gyorsult a gazdasági növekedés: 6,2 százalékra a második negyedévi 5,1 százalékról, rendre az egy évvel korábbihoz viszonyítva, jelentették a szlovák statisztikai hivatalban csütörtökön.

A gyorsulás fő táplálója a termelő-beruházás volt, amelyet nagy külföldi tőke-beáramlás segít, főleg az autóiparba. A termelő-beruházások 16,5 százalékkal gyarapodtak a harmadik negyedévben, miután a másodikban 10,7 százalékkal bővültek az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

A háztartások fogyasztása 6,2 százalékkal nőtt a második negyedévi, 5,6 százalékos többlet után, rendre az egy évvel korábbihoz képest.

Az egy évvel azelőttihez képest a kivitel 16,1 százalékkal, a behozatal 11,6 százalékkal nőtt, megfordult a második negyedévi irányzat, amikor az export 5,0 százalékkal, az import 6,9 százalékkal emelkedett, átmenetileg növelve a kereskedelmi deficitet a beruházási javak gyors érkezése miatt.

Egész évre 5,7 százalékos, a jövő évi első negyedévre ugyancsak 5,7 százalékos gazdasági növekedést jósolt a hivatal csütörtökön.

Szlovákiában a gazdasági növekedés az idén meghaladhatja a tavalyi ütemet. Szeptember végén, a második negyedévi adatok ismertetésekor, a statisztikai hivatal még 5,1 százalékra rontotta az idei előrejelzését a korábban jósolt 5,3 százalékról.

A szlovák GDP a második negyedévben - 357,6 milliárd szlovák korona - változatlan áron 5,1 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál, és így ismét a leggyorsabban nőtt a térségben. Változatlan áron és szezonális kiigazítással 5,2 százalékos volt a GDP-növekedés a második negyedévben az egy évvel azelőttihez képest.

Szlovákia gazdasága 5,1 százalékkal bővült az első negyedévben is a tavalyi első negyedhez képest, változatlan áron, értéke 332,5 milliárd szlovák korona volt. Változatlan áron és szezonális kiigazítással 5,2 százalékos többlet volt az első negyedévben is, csakúgy, mint a másodikban.

A jövő évi szlovák költségvetést 5,4 százalékos GDP-növekedésre alapozzák változatlan áron számolva, és azt remélik, hogy a gyors növekedés segíteni fog a hiány féken tartásában, javítva az euró bevezetésének esélyét. A központi bank 5,3 százalékot, az OECD 5,0 százalékot, az EU 5,5 százalékot vár jövőre Szlovákiában, és 6,3 százalékos ütemet 2007-ben.

A szlovák kormány 6,1 százalékos gazdasági növekedésre számít 2007-ben változatlan áron, amikor már teljes erővel termel majd a francia Peugeot és a dél-koreai Kia új gyára Szlovákiában.

A tavalyi utolsó negyedben 5,8 százalékos volt a GDP-növekedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva, változatlan áron, a tavalyi harmadik negyedben 5,3 százalékos. Tavaly egész évben 5,5 százalékkal nőtt a szlovák hazai össztermék, változatlan áron.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×