INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Egyensúlyzavar a gazdaságban

Infostart / InfoRádió
A Magyar Bankszövetség szerint a magyar gazdaság kielégítően fejlődik, nincs válság közeli állapotban, ugyanakkor komoly egyensúlyi problémákkal küzd, amelyek megnehezítik a további gazdasági fejlődést.

A szövetség hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke közölte: "nem helytálló, hogy válságban van a gazdaság, de nem tartható fenn az, hogy miközben a gazdaság évi 4 százalékos ütemben bővül, addig drámaian rosszul teljesít a közszféra".

A Magyar Bankszövetség szerint az adómértékek tervezett, hosszabb távon is érvényes csökkentése mellett az államháztartás kiadási oldalán is komoly változtatásokat kell végrehajtani.

Erdei Tamás szerint az egyensúlyi problémákat azért is meg kell oldani, mert e nélkül nem lehet bevezetni az eurót hazánkban. A közszféra rendbetételéhez a bankszövetség szerint elkerülhetetlen a társadalmi közmegegyezés elérése, mert az államháztartás rendbetételét csak egy több cikluson átnyúló, átívelő folyamattal lehet megoldani, amelyben a nagypolitikai erőknek is megegyezésre kell jutniuk a főbb kérdésekben.

Erdei Tamás az euró bevezetésével kapcsolatban aláhúzta: "az euró eszköz, nem cél". Csak akkor szabad csatlakozni a bankszövetség szerint az euróövezethez az országnak, ha az a magyar gazdaság számára előnyöket jelent.

Az egyensúlyi kérdések megoldását, az államháztartás folyamatainak rendbetételét akkor is meg kellene oldanunk, ha soha nem akarnánk az euróövezethez csatlakozni - emelte ki a szövetség elnöke.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk