eur:
397.03
usd:
355.65
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Prescription medication is strewn about, with pill bottles in the deep background.
Nyitókép: Darwin Brandis/Getty Images

Visszavonja egy kockázatosnak ítélt gyógyszerét a Pfizer

A Pfizer amerikai gyógyszergyártó bejelentette, hogy visszavonja az Oxbryta nevű, sarlósejtes betegség elleni kezelését minden olyan piacról, ahol engedélyezték. A döntés hátterében egy fájdalmas szövődmény és halálesetek kockázata áll.

A Reuters beszámolójában emlékeztet, hogy a Pfizer a Global Blood Therapeutics 2022-es, 5,4 milliárd dolláros felvásárlásának részeként szerezte meg az Oxbryta-t, más néven voxelotort. A 2023-as teljes év után 328 millió dolláros bevételről számoltak be a terápiából.

A cég közleménye szerint a rendelkezésre álló klinikai adatok alapján a gyógyszer előnye már nem haladja meg az alkalmazásával járó kockázatokat. Az adatok a vazookkluzív krízisek, a betegség szövődménye és a halálos kimenetelű események kiegyensúlyozatlanságát mutatták, ami további értékelést igényel – idézi a Portfolio.

A visszavonásra az európai egészségügyi szabályozó hatóság emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottságának csütörtöki „rendkívüli ülése” előtt kerül sor, amelyen a Pfizer gyógyszerének felülvizsgálatára kerül sor.

A felülvizsgálat megindítása a klinikai vizsgálatokban megfigyelt, a voxelotor és a placebo közötti halálesetek arányának kiegyensúlyozatlansága miatt történt – közölte honlapján az Európai Gyógyszerügynökség az ülés közzétett napirendjében.

A Pfizer azt tanácsolta a betegeknek, hogy forduljanak orvosukhoz az alternatív kezelési lehetőségek megbeszélése érdekében. A sarlósejtes betegség egyéb kezelései közé tartozik a rendszeres vérátömlesztés és a hidroxikarbamid, amely csökkenti az erek elzáródásának kockázatát.

A Reuters megjegyzése szerint a vállalat nem számít arra, hogy a visszavonás hatással lenne a 2024-es pénzügyi kilátásokra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×