eur:
391.14
usd:
359.33
bux:
72763.31
2024. július 19. péntek Emília
Nyitókép: Pexels.com

Halpusztulástól félnek a népszerű horgásztónál

Felmelegedett a víz és kevés az utánpótlás is a Holt-Marcalon.

Napi kapcsolatban áll a vízüggyel a Magyar Vagon és Gépgyár Horgászegyesület (MVG Horgászegyesület), amely közleményben számolt be arról, hogy a kezelésükbe tartozó a Holt-Marcal-szakaszon (a felső rész, az alsó a Nádorvárosi Sporthorgászok Egyesületének kezelésében van) nagyon felmelegedett a víz, és ha még kitart a kánikula, szórványos halpusztulásra kell számítani.

Megemlítik még a Facebook-bejegyzésben, hogy kevés a vízutánpótlás, a betápláló zsilipnél a Marcal folyó folyamatosan apad, illetve hogy folyamatosan mérik a víz oxigénszintjét, ami a szerdai bejegyzés szerint még jónak volt mondható. Később kerül sor a hőség miatt a júliusra tervezett pontytelepítésre, megvárják vele az első komolyabb lehűlést.

Azt írják, a felmelegedéskor kialakuló algásodás normalizálódott, az élővilágra jelenleg veszélyt nem jelent. Megjegyzik ugyanakkor, hogy a folyamatban része lehet a környék emberi tevékenységének nyomán a tóba érkező szervesanyag-mennyiségnek.

Kiderült még, hogy a nyárral megszaporodtak a horgászattal kapcsolatos szabálysértések is. Abdán engedély nélküli horgászokat értek tetten a halőreik, a Holt-Marcalon pedig egyre gyakoribb lett a 3 botos horgászat, ami miatt több feljelentést is tettek. Kiemelték: 3 botos horgászat büntetési tétele ugyan "csak" 10 ezer forint és 3 hónap eltiltás, viszont az idei évtől az elkövető nem kaphatja vissza az éves területi engedélyét, és az adott évre újat sem válthat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×