eur:
393.03
usd:
364.9
bux:
71583.84
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Nyitókép: Pixabay

Meghökkentő számok: így gyilkol percek alatt a hőség az autóban

Nyáron még árnyékban is veszélyes bezárni valakit az utastérbe, ugyanis nagyon gyorsan válik a belső hőmérséklet veszélyesen magassá.

Hiába van klíma az autóban, az sem segít a napon hagyott járművön. A tűző napsütésben villámgyorsan lesz elviselhetetlen a hőség az utastérben, ezért nem szabad sem embert, sem állatot bent hagyni, még akkor sem, ha "csak 10 percre ugrunk be valahova" - írja a vezess.hu.

A lap elmondja, meddig emelkedhet a belső hőmérséklet 5, 10, 30 és 60 perc után, ha odakint nagy a hőség:

  • 26 °C-os külső hőmérséklet esetén bent 5 perc alatt lesz 30 °C, 10 perc alatt 33 °C, fél óra alatt 42 °C, és egy óra alatt 52 °C;
  • ha már 34 °C-os a hőség odakint, akkor 5 perc alatt válik az utastér 38 °C-ossá, 10 perc alatt eléri a 41 °C-t, 30 perc alatt az 50 °C-t, 60 perc alatt pedig a 60 °C-os hőséget;
  • 38 °C-os kánikulában pedig 5 perc alatt lesz odabent 42 °C, 10 perc alatt 45 °C, 30 perc alatt 54 °C, egy óra alatt pedig 64 °C!

Ezek a hőfokok akár szó szerint halálosak is lehetnek, hősokkhoz és hőgörcshöz vezethetnek, amik rettenetes élettani jelenségek a szervezetre nézve.

A hőgörcsnek nevezett jelenség a hőártalmak egyik típusa, lényege, hogy a jelentős izzadás, sóvesztés miatt izomgörcsök alakulnak ki. Ezt követi a hőkollapszus, ami már ájulás vagy ájulás közeli állapot, amely a vérnyomás ingadozása miatt alakul ki.

A hőguta a hőártalom legsúlyosabb formája, ebben az esetben a testhőmérséklet átlépi a 40 °C-t. Ez súlyos idegrendszeri zavart okoz, kezelés nélkül szervi elégtelenségekhez, végül halálhoz vezethet. Katona Balázs szakorvos a lapnak elmondta, a hőártalmak elleni védekezés leghatékonyabb formája a folyamatos folyadék- és ionpótlás, a direkt erős napfény, hőhatás kerülése, a megfelelően szellőző ruha viselése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Látványos térképen mutatjuk, hogy Magyarország melyik részeit forgatja fel a jövő forradalma

Látványos térképen mutatjuk, hogy Magyarország melyik részeit forgatja fel a jövő forradalma

Az elmúlt évtizedben, de különösen az utóbbi években a magyar ipar számos kihívással nézett szembe, így többek között az Ipar 4.0 technológiák terjedésével, amely révén fokozódik a robotizáció, a digitalizáció és az automatizáció szerepe a termelési folyamatokban. Ezek nemcsak a vállalkozások tevékenységében és a foglalkoztatásban, de az élet más területein is jelentős változásokat eredményezhetnek. Az Ipar 4.0-val kapcsolatos egyre növekvő kutatói érdeklődésre utal a tudományos szakirodalomban megjelent publikációk számának felfutása is, amelyek legnagyobb hányada a műszaki tudományok, az automatizáció és a számítástechnika terén jelent meg. Szintén számottevő a közgazdaságtanhoz, illetve az üzleti tudományokhoz köthető tanulmányok száma. Ezzel szemben eddig kevesebb figyelmet kaptak az Ipar 4.0 alkalmazásokhoz kapcsolódó földrajzi-területi megközelítések, amelyek a térszerveződés különböző szintjein elemzik ezen technológiák alkalmazását, térbeli terjedését és ezek kapcsolódásást a lokális társadalmi, gazdasági adottságokhoz. Cikkünkben különböző indikátorok felhasználásával megyei szinten tárjuk fel az Ipar 4.0 technológiák alkalmazásának térbeli mintázatát, az iparszerkezettel, a digitális infrastruktúra ismérveivel és a társadalmi-gazdasági háttérrel történő összefüggésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×