eur:
396.46
usd:
370.78
bux:
70378.92
2024. június 21. péntek Alajos, Leila
Nyitókép: unsplash.com

Hatalmas jégdarabok estek, lecsap Budapestre a szupercella - térkép, riasztások

Zivatar miatt nyolc járásra másodfokú riasztást adott ki a HungaroMet.

Kelet felé húzódik egy zivatarrendszer Magyarország fölött. Délután heves zivatarok alakulhatnak ki, ezek környezetében jégeső (általában 1-3 centis jégdarabokkal), viharos kifutószél (60-80 km/h erősséggel) előfordulhat. Heves zivatarokhoz nagyobb méretű jég (3 centinél nagyobb) és erősen viharos (80-90 km/h-t meghaladó) széllökés, esetleg felhőszakadás is társulhat - figyelmeztetett a HungaroMet.

Ennek kapcsán zivatar miatt több járásra és Budapestre másodfokú, narancs riasztást adtak ki, illtve az ország közel felére elsőfokú riasztás van érvényben.

Figyelem: a HungaroMet ebben az időszakban negyed óránként frissíti a riasztás-térképét, érdemes az aktuális helyzetért ide kattintani!

Felhőszakadás veszélye (általában 20-30 mm, de ismétlődő csapadékgócokból lokálisan ennél több csapadék esélye) miatt is kiadtak elsőfokú riasztásokat a következő órákra.

Az Időkép arról számol be, hogy diónyi jéggel érkezett a szupercella Székesfehérvárra nem sokkal délután négy óra után. A zivatarcella Budapest felé tart.

A zivatartevékenység fokozatosan gyengülve az ország keleti, északkeleti részein a péntek éjszakai órákban is folytatódhat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, hogy ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 21. 06:52
×
×
×
×