eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Nyitókép: unsplash.com

Hatalmas jégdarabok estek, lecsap Budapestre a szupercella - térkép, riasztások

Zivatar miatt nyolc járásra másodfokú riasztást adott ki a HungaroMet.

Kelet felé húzódik egy zivatarrendszer Magyarország fölött. Délután heves zivatarok alakulhatnak ki, ezek környezetében jégeső (általában 1-3 centis jégdarabokkal), viharos kifutószél (60-80 km/h erősséggel) előfordulhat. Heves zivatarokhoz nagyobb méretű jég (3 centinél nagyobb) és erősen viharos (80-90 km/h-t meghaladó) széllökés, esetleg felhőszakadás is társulhat - figyelmeztetett a HungaroMet.

Ennek kapcsán zivatar miatt több járásra és Budapestre másodfokú, narancs riasztást adtak ki, illtve az ország közel felére elsőfokú riasztás van érvényben.

Figyelem: a HungaroMet ebben az időszakban negyed óránként frissíti a riasztás-térképét, érdemes az aktuális helyzetért ide kattintani!

Felhőszakadás veszélye (általában 20-30 mm, de ismétlődő csapadékgócokból lokálisan ennél több csapadék esélye) miatt is kiadtak elsőfokú riasztásokat a következő órákra.

Az Időkép arról számol be, hogy diónyi jéggel érkezett a szupercella Székesfehérvárra nem sokkal délután négy óra után. A zivatarcella Budapest felé tart.

A zivatartevékenység fokozatosan gyengülve az ország keleti, északkeleti részein a péntek éjszakai órákban is folytatódhat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, hogy ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 27. 07:40
2024. július 27. 07:00
×
×
×
×