eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Homeless child
Nyitókép: Getty Images/ Xavier_S

Megrendítő hír a gyerekek helyzetével kapcsolatban

Az utóbbi években elért eredmények ellenére még mindig több mint 69 millió gyerek él a szegénységi küszöb alatt a világ 40 leggazdagabb országában, azaz öt gyerekből több mint egy – jelentette be kedd este az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

Az ügynökség szerint 2012 és 2014, valamint 2019 és 2021 között a szegénységben élő gyerekek száma 8 százalékkal csökkent a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Európai Unió vizsgált, mintegy 40 országában élő 291 millió gyerekéből.

2021 végére a szegénységben élő gyerekek száma azonban még mindig több mint 69 millió volt.

A szervezet részéről Viktor Nyland rámutatott arra, hogy a megfelelő ételek, illetve a fűtött otthon hiánya fenyegetést jelent a gyerekek testi és mentális jóllétére.

Az UNICEF a jelentésben a többi között gyermekvédelmi eszközök hatékonyabb felhasználását és az állam szigorúbb közbelépését javasolja, rámutatva arra, hogy egy ország virágzó gazdasága még nem jelenti automatikusan azt, hogy az ott élő gyerekek kijutnak a szegénységből.

A legnagyobb visszaesések éppen a legtehetősebb országokban tapasztalhatók a gyermekszegénység terén:

az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Izlandon. A helyzet valamelyest javult az Egyesült Államokban, valamint a többi között Lengyelországban, Szlovéniában és Litvániában.

A beszámolóban rámutatnak a gyermekszegénység és a gazdasági egyenlőtlenségek közötti közvetlen összefüggésekre, valamint kiemelték, hogy az egyszülős, illetve kisebbségi családok gyermekeit a jelenség jobban fenyegeti. Példaként az Egyesült Államokat említették, ahol az afroamerikai gyerekek 30, az őslakos gyerekek 29 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, míg ez a fehér gyerekek esetében 10 százalék.

Az Európai Unióban az EU-s állampolgársággal nem rendelkező szülők gyerekei esetében 2,4-szer nagyobb az esélye, hogy szegénységben élnek, mint az állampolgársággal bíró szülők gyerekei.

Címlapról ajánljuk
Roma munkavállalókat szeretne foglalkoztatni épülő szlovákiai gyárában a Volvo

Roma munkavállalókat szeretne foglalkoztatni épülő szlovákiai gyárában a Volvo

A Kassa mellett épülő Volvo autógyár komolyan érdeklődik a romák foglalkoztatása iránt. Robert Fico miniszterelnök a kassai kihelyezett kormányülésen közölte, a kabinet elsőrendű érdeke, hogy együttműködjön az autógyárakkal, hogy Szlovákia továbbra is vonzó maradjon az iparágnak. Ennek ellenére továbbra is látszik, hogy már most is akut hiány van a szakképzett munkaerőből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Orosz közlés szerint Ukrajna vasárnapra virradó éjjel összesen 38 drónnal támadta a Krím félszigetet. Feodoszija kikötőjében több robbanást is lehetett hallani, a közúti forgalmat korlátozták a környéken. Értesülések szerint Ukrajna európai szövetségesei több mint egymillió tüzérségi lőszert szállíthatnak le a megtámadott országnak tavasszal. Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok elismerte, hogy az Avgyijivka szektorban szolgáló egyes parancsnokok téves számításai befolyásolták a védelmi állások stabilitását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×