eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
fotó:  IV. Tisza-tavi PET Kupa
Nyitókép: IV. Tisza-tavi PET Kupa

Ukrajnai szemétre is készülnek - A hétvégén startol a PET Kupa

A hétvégén kezdődő környezetvédelmi programon idén 12 pillepalackokon lebegő hajó és kenus különítmény tisztítja a tó Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszát.

A Tiszai PET Kupa tíz éves működése alatt immáron 317 tonna hulladéktól mentesítette a magyarországi folyókat. Nemzetközi összehasonlításban is elismerendő teljesítmény, hiszen egy évtized alatt, gyakorlatilag több mint kétszer annyi hulladékot gyűjtöttek össze, mint az óceáni szemétszedéseiről közismert szervezet, az Ocean CleanUp.

„A háborús helyzet ellenére komoly erőfeszítéseket teszünk határon túl, a Tisza-forrásvidékének megtisztítására is. A Tisza-tó partján legutóbb egy hete a Környezetvédelmi Világnap alkalmából szerveztünk interaktív, szemléletformáló Műanyag Műhely (MüMü) foglalkozásokat Tiszafüreden, öt iskolából közel 200 gyermek részvételével.

fotó: III. Tisza-tavi PET Kupa
fotó: III. Tisza-tavi PET Kupa

Az idei nyár PET Kupa versenyprogramjainak keretében háromszor is jövünk a Tisza-tó vidékére: a hétvégi, hagyományos verseny után két héten belül, július első hetében rendezzük meg az Ifjúsági PET Kupát, majd július végén innen indul a szezon főfutama.” - mondta Tamás Zsolt, versenyigazgató

A IV. Tisza-tavi PET Kupán június 17. és 20. között Tiszafüredtől Tiszanána-Dinnyéshátig tisztul meg a vadvilág.

A verseny első napján (június 17.) megépített, saját készítésű tutajaikkal, június 18. vasárnaptól, három napon keresztül gyűjtik a hulladékot a petkalózok. A szervezők arra számítanak, hogy a korábbi évek rendszeres takarításainak köszönhetően idén kisebb mennyiségű szennyeződés várja a csapatokat.

A hajóépítő napot követően június 18-án, vasárnap fél 10-kor ünnepélyes megnyitó keretében indul el a mezőny Tiszafüreden a Morotva Kerékpáros Pihenőből.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×