eur:
389.26
usd:
361.82
bux:
68049.98
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Unsplash

A nehezén túl vagyunk – ez volt az év legdepresszívebb napja

Január harmadik hétfőjét tartják az év legszomorúbb napjának.

A szomorú hétfő eredete 2005-re datálható, és mára beivódott a köztudatba. Cliff Arnall pszichológus ekkor hozta nyilvánosságra azóta híressé vált egyenletét, amely olyan érzelembefolyásoló tényezőket vesz figyelembe, mint az elmúlt ünnepek, az újévi fogadalmak betartásának halogatása, a téllel járó hideg időjárás, valamint a napsütéses órák lecsökkent száma.

A hirado.hu megkérdezte a Blue Monday-ről, az év legdepresszívebb napjáról Mogyorósi Rebeka pszichológust, aki szerint csupán egy marketingfogásról van szó, amelyet egy utazási iroda talált ki. Mint mondta, a céljuk ezzel az volt, hogy kiderítsék, mikor várható a legtöbb foglalás a különféle repülőutakra.

A szakember szerint ugyanakkor van alapja annak, hogy miért érezzük az évnek ezen időszakát nehezebbnek. A januárnak ugyanis van egy sajátos hatása a többi hónappal szemben.

„Az ünnepi időszak – több nap, hét eltelik felfokozott érzelmi állapotban, legyen ez akár negatív, akár pozitív – ahogy elmúlik, nehéz alkalmazkodnia az embernek és az emberi szervezetnek ahhoz, hogy olyan, mintha ezt hirtelen elvágták volna. Ezt a jelenséget nevezhetjük januári bluesnak vagy ünnepek utáni fáradtságnak” – fogalmazott a pszichológus.

Mogyorósi Rebeka szerint különösen ebben az időszakban érdemes fokozottabban figyelni a testi és lelki jólétünkre, érdemes visszatérnünk az egészségesebb ételekhez, a testmozgáshoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×