eur:
389.28
usd:
362.66
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Shot of a emergency triangle sign next to broken car.
Nyitókép: ArtistGNDphotography/Getty Images

Száműznének egy életbiztonságot szolgáló autós tartozékot

Nálunk a KRESZ még előírja, a spanyoloknál viszont már más a helyzet.

A KRESZ szerint kötelező tartozék az autóban az elakadásjelző háromszög. A fényvisszaverő felülettel ellátott, messziről jól látható vészjelzésnek életmentő szerepe lehet, ha lerobbanunk.

Elvi alkalmazása során a lerobbant jármű mögött legalább 100-150 méterrel kell elhelyezni. Ez nem minden útszakaszra igaz: a háromszög alkalmazását csak lakott területen kívül, az úttesten vagy a leállósávon veszteglő autósok számára kötelezi a KRESZ.

Felállítása egyszerű, 1 perc alatt kényelmesen összerakható. A háromszög felső sarkát kell összeakasztani, majd a fémlábakat kihajtani, hogy megtámassza a háromszöget.

Autópályán viszont, rossz látási viszonyok között lesétálni azt a pár száz métert sem túl biztonságos. A lerobbanások esetére szóló tanácsok sorában mindig ott van, hogy ne tartózkodjunk a leállósávban sem, amint lehet, álljunk a szalagkorlát túloldalára – emlékeztet a Vezess.hu.

Utóbbi megfontolásból változtattak szabályt Spanyolországban, ahol már lehet alternatívát használni.

2021 óta a háromszög kihelyezése helyett szabályos a V16-os vészvillogó alkalmazása.

Ezek a narancssárga fénnyel villogó jelzőfények 360 fokban világítanak, és mágnessel rögzülnek az autó tetejére. Így kiszállás nélkül, a lerobbanás után azonnal van a megszokott, irányjelzőkkel működtetett vészvillogó mellett egy pluszinformáció a többi közlekedőnek.

Az autós szakportál szerint a spanyolok annyira elszántak a kérdésben, hogy 2026-ra ezt a megoldást tennék kötelezővé, végleg elbúcsúzva a régi elakadásjelző háromszögtől. Arról nincs információ, hogy más EU-s országok is követnék a spanyolok példáját, de ha náluk beválik a vészvillogók alkalmazása, akkor észszerű lehet a váltás máshol is.

A Vezess.hu mások mellett megjegyzi, hogy a vészfény ugyanakkor az elakadásjelző háromszög egyszerűségével nem vetekedhet.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×