INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

aszály

szárazság

tanulmány

országos meteorológiai szolgálat

Heatwave hot sun, Climate change, Global warming from sun and burning

De miért van szárazság?

Infostart

Az idei szárazság nem egy regionális jelenség, hanem globális háttérrel rendelkezik. Ezzel kapcsolatban tett közzé egy részletes tanulmányt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A forrósággal párosult, hosszú aszályos időszakok mindig is a legnagyobb időjárási fenyegetést jelentették az ember számára. Ez alól nem kivétel a 2022-es rendkívül aszályos, hőhullámokkal járó időszak sem. A 2022-es rendkívüli szárazság nem egy regionális jelenség, hanem globális háttérrel rendelkezik – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat tanulmányában.

A dolgozat részletesen mutatja be az aszályos periódusok legalapvetőbb fizikai-meteorológiai okait, kialakulásának mechanizmusát három meghatározó légköri folyamat és azok kölcsönhatásának segítségével. Ezek a légköri nedvesség, a légköri cirkuláció, illetve a felszín (tenger-szárazföld) szerepe, amik felhasználásával – mint írják –, lehetőség van a globális méretű és az atlanti-európai térségben kialakuló szárazság magyarázatára.

A tanulmányban bemutatott légköri mechanizmusok, mint olvasható, önmagukban nem különlegesek. Együttes hatásuk azonban markánsan befolyásolja a globális légkörzést. „Remélhetőleg mindez csak a jelenlegi légköri rezsim egy szélsőséges megnyilvánulása és nem egy gyökeresen eltérő cirkulációs állapotba történő átmenet” – teszik hozzá.

A részletes tanulmány itt olvasható el.

(Forróság Európában)

Nyitókép: chuchart duangdaw/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018