eur:
389.13
usd:
361.23
bux:
68029.97
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Memory lapses, forgetting things, degenerative disease. Brain problems. Parkinson and alzheimer desease. Mental health. Stroke, synapses and neurnons interaction. 3d render
Nyitókép: Naeblys/Getty Images

Ehetünk zsírt - csak nem mindegy, milyet

A szélütés (stroke) kockázatát vizsgálták amerikai kutatók. Megállapították, hogy nem mindegy, milyen fajta zsírokat fogyasztunk.

A bostoni kutatók eredményeiről a hvg.hu számolt be, nagy különbség van a növényi és az állati eredetű zsírok fogyasztása között. Utóbbiak ugyanis kimondottan növelik az agyi infarktus veszélyét. Ezzel szemben a növényi eredetű, tehát telítetlen zsírok, kimondottan egészségesek.

A kutatók szerint

az állati zsírokat fogyasztók 16 százalékkal nagyobb eséllyel kaphatnak agyvérzést,

mint azok, akik nem esznek ilyeneket. Ez alól a tejtermékek kivételek, mert azok ugyancsak veszélytelenek az ember egészségére.

Az állati zsiradékok mellett a vörös húsok és a feldolgozott húskészítmények is kockázatosak lehetnek. Akik kolbászt, szalonnát, virslit, szalámit esznek, 12 százalékkal gyakrabban kapnak szélütést.

Ezzel szemben a növényi eredetű, telítetlen zsírok kimondottan jót tesznek a szívnek és az ereknek.

Az omega-3 például csökkenti a gyulladást és a koleszterinszintet.

Az amerikai tudósok ezért azt javasolják, hogy aki csak teheti, az étrendjében cserélje le a disznózsírt olíva vagy szójaolajra és hagyja el a vörös húsokat, illetve a húskészítményeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×