eur:
397.85
usd:
372.35
bux:
70459.59
2024. június 21. péntek Alajos, Leila
Memory lapses, forgetting things, degenerative disease. Brain problems. Parkinson and alzheimer desease. Mental health. Stroke, synapses and neurnons interaction. 3d render
Nyitókép: Naeblys/Getty Images

Ehetünk zsírt - csak nem mindegy, milyet

A szélütés (stroke) kockázatát vizsgálták amerikai kutatók. Megállapították, hogy nem mindegy, milyen fajta zsírokat fogyasztunk.

A bostoni kutatók eredményeiről a hvg.hu számolt be, nagy különbség van a növényi és az állati eredetű zsírok fogyasztása között. Utóbbiak ugyanis kimondottan növelik az agyi infarktus veszélyét. Ezzel szemben a növényi eredetű, tehát telítetlen zsírok, kimondottan egészségesek.

A kutatók szerint

az állati zsírokat fogyasztók 16 százalékkal nagyobb eséllyel kaphatnak agyvérzést,

mint azok, akik nem esznek ilyeneket. Ez alól a tejtermékek kivételek, mert azok ugyancsak veszélytelenek az ember egészségére.

Az állati zsiradékok mellett a vörös húsok és a feldolgozott húskészítmények is kockázatosak lehetnek. Akik kolbászt, szalonnát, virslit, szalámit esznek, 12 százalékkal gyakrabban kapnak szélütést.

Ezzel szemben a növényi eredetű, telítetlen zsírok kimondottan jót tesznek a szívnek és az ereknek.

Az omega-3 például csökkenti a gyulladást és a koleszterinszintet.

Az amerikai tudósok ezért azt javasolják, hogy aki csak teheti, az étrendjében cserélje le a disznózsírt olíva vagy szójaolajra és hagyja el a vörös húsokat, illetve a húskészítményeket.

Címlapról ajánljuk
A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

Komoly nemzetközi problémát okozhat Szlovákiának, hogy június elején – a világon egyedüli államként – nem csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályaihoz. A Szlovákiát képviselő Peter Kotlár a pozsonyi parlament egészségügy bizottsági ülésén azt mondta, hogy ő csak az „emberi jogokat és az ország szuverenitását” védte azzal, hogy elutasították a dokumentum alkalmazását. Kotlár azt is megismételte, hogy Szlovákiában egyébként sem volt covid-járvány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.21. péntek, 18:00
Ferencz Orsolya
űrkutatásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 21. 06:52
×
×
×
×