eur:
392.49
usd:
365.87
bux:
66795.47
2024. április 25. csütörtök Márk
Miskolc-Lillafüred, 2017. június 21. A Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) Miskolc és híres üdülőtelepülése között, a Bükk-hegység festői táján át közlekedő szerelvénye megérkezett a Hunguest Hotel Palota Lillafüred közelében lévő végállomására. Turisták szállnak ki a nyitott nyári kocsikból. A dízel erőgép Herman Ottó polihisztor-természettudós nevét viseli. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Megszépül a lillafüredi kisvasút – videó

De a vonatok most is közlekednek.

Fontos szakaszához érkezett az Észak­erdő Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút átfogó felújítása – írja a BOON. A munkákról az Észak­erdő Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasút üzemigazgatója árult el részleteket: a lillafüredi vasút egy országos turisztikai fejlesztési projekt része. Van, ahol már felújították az erdei vasút teljes szakaszát, máshol még folynak a munkák – fogalmazott Pintyili Gergely.

A 20 milliárdos turisztikai forrásból az Északerdő 4,3 milliárd forintot kapott, ami jelentős hányad. Április elejétől a Lillafüred park kitérő és a Dorottya utcai állomás között zavartalanul közlekednek, de rendkívüli menetrend szerint. A pénztár a helyén maradt, de a felszállást már a túloldalra helyezték, ahova többnyelvű táblák és irányjelzők segíti a turistákat – tette hozzá.

A lillafüredi állomás teljes területe megújul, a fővágány és a mellékvágányok egyaránt. A munkák alatt ideiglenes vágányt is építettek, ahova a lezárás ideje alatt érkezhetnek a szerelvények. Az állomás peronját is meghosszabbítják, amire a különleges ünnepekhez, rendezvényekhez kötődő különvonatok miatt van szükség.

A lillafüredi állomás felújításának központi szerepe van abban, hogy az utasforgalom a beruházás alatt is folyamatos legyen. Ha itt befejeződnek a munkák, akkor a kivitelező fordítani tud, és az alagúttól egészen a Majláthig terjedő szakaszon folytathatja. A Majláth-telephely ugyanilyen stratégiai fontosságú volt, ott a belső vágányhálózat már 75 százalékban módosult és átalakult – jelezte az üzemigazgató.

A munkálatok eddig zökkenőmentesen folytak. A tervek szerint április végén, május elején át tudják adni a megújult és megszépült állomást. A nyári időszakban Lillafüred és Garadna között közlekedik majd az erdei vasút. Ekkor az alsó szakaszt építik át, hogy mire beköszönt a tél, a Mikulás-vonat teljes egészében az új pályán tudjon közlekedni.

Pintyili Gergely azt is közölte, hogy az őszi időszak lesz a beruházás végső állomása, akkor újul meg a tó fölötti pályaszakasz is. A Garadna viszont már nyáron a családok és a diákok kedvenc kirándulóhelye lehet a vonalon: itt egy erdei és vasúti tematikájú játszóteret hoztak létre, és megújították az Erdészeti Gyűjtemény épületét.

Megújították egyébként a C–50 típusú mozdonyt, és korhű kialakítást kapott a speciálisan a LÁEV részére gyártott Mk48 típusú dízelmozdony is. Az igazgató reményei szerint már ebben az évben végig lehet utazni az erdei vasút teljes szakaszán.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×