eur:
389.68
usd:
363.57
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Puzzle house is divided into two equal parts by a lawyer in a divorce process. Protection of rights. Conflict resolution. Court, justice. Disputes over fair division of marital property real estate.
Nyitókép: Andrii Yalanskyi/Getty Images

Házassági kisokos – Mi az enyém, mi a házastársamé? És mi van a hitelekkel?

Sokan nem tudják, mi lesz közös és mi marad különvagyon házasságkötés után – derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara több mint 1500 megkérdezett válaszát összesítő online felméréséből.

Van különvagyon, illetve van közös vagyon egy házasságon belül. Ennek jelentősége akkor lesz, ha a vagyonközösség vagy maga a házasság megszűnik, de nem árt ezzel tisztában lenni a házasság fennállása alatt sem – mondta Pulinkai Mihály, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara Jogi Irodájának helyettes vezetője.

"A házasság előtt szerzett vagyontárgyak főszabály szerint különvagyonnak szoktak minősülni, de a felmérésből az derült ki, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ha egyébként a házasságot megelőzően élettársi kapcsolatban is éltek, akkor a törvény úgy tekinti, hogy már az élettársi kapcsolat kezdetétől hatályosult közöttük a törvényes vagyonjogi rendszer, ami azt jelenti, hogy a valamelyikük által megszerzett vagyon, hacsak a törvény alapján nem minősül különvagyonnak, közös” – mondta Pulinkai Mihály.

Ha az egyik házasfélnek van egy vállalkozása és azt kizárólag ő működteti, akkor logikus feltételezés, hogy az abból eredő bevétel, főként a házasság előtti a cégtulajdonost illeti. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara Jogi Irodájának helyettes vezetője elmondta, hogy épp az ellenkezője igaz.

„A vállalkozásban szerzett tulajdon külön vagyonnak minősül, ha a házasságkötés előtt alapította az egyik házas fél, viszont az abból származó bevételek közös vagyonnak minősülnek" – mondta a szakértő. Ugyanilyennek számít az is, hogy ha az egyik házastársnak van egy ingatlana, ami már jóval a házasságkötés előtt megvolt, majd azt kiadja, akkor az ebből származó bevételek is a házassági vagyonközösség létrejöttét követően közös vagyonnak fognak számítani. Tehát a különvagyon bevételei főszabály szerint közös vagyonnak minősülnek. Viszont a törvény lehetőséget ad a házastársaknak arra, hogy házassági vagyonjogi szerződésben a törvény rendelkezéseitől eltérően rendezzék az egymás közötti vagyoni viszonyaikat.

A tartozások, hitelek kérdése komplexebb téma a szakértő szerint, ugyanis a törvény különböző feltételeket is támaszt ezzel kapcsolatban.

„Nem mindegy – mondta Pulinkai Mihály –, hogy például tudott-e a másik házastárs erről, illetve nem mindegy, hogy a közös vagyonból való felelősségről beszélünk, vagy a különvagyonnal való felelősségről. Azt mindenképpen ki lehet jelenteni, hogy az a házastárs, amelyik nem is tudott és nem is járult hozzá a másik fél kötelezettségvállalásához, nem fog felelni a különvagyonával a másik házastárs kötelezettségvállalásaiért.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×