INFORÁDIÓ
2021. február 28. vasárnap
Elemér

zöld

hulladék

pet-palack

alumínium

doboz

üveg

szemét

neubauer katalin

Táncosok automatából vásárolnak a jubileumi XXX. Országos táncháztalálkozó és kirakodóvásáron a Papp László Budapest Sportarénában április 2-án este.

Zöld fordulat: akár tömöríthetné is az üres dobozokat az italautomata

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály

Teljesen új hulladék-újrahasznosításban gondolkodik a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség; főtitkára, Neubauer Katalin az InfoRádióban elmondta, a műanyag, az üveg- és az alumíniumhulladék fenntartható körforgását teljes összefogással meg lehetne teremteni.

A fogyasztó és a kereskedő aktív részvétele nélkül nem tud jól működni a hulladék-visszaváltási rendszer – mondta az InfoRádióban a Magyar Nemzeti Kereskedelni Szövetség főtitkára, Neubauer Katalin. Hozzátette, a cél, hogy a műanyaghulladék újrahasznosítása rendszerszinten működjön.

"Három területen fogalmaztuk meg a kéréseinket, összhangban az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.

  1. PET-palackok
  2. alumínium italosdobozok
  3. üveg italpalackok

Két kulcsszereplője van a folyamatnak a tapasztalatok szerint, az egyik a fogyasztó, a másik a kereskedő. Nélkülük nem lesz sikeres semmilyen visszaváltási rendszer, ezért azt szeretnénk elérni, hogy

a fogyasztó számára olyan betétdíjat állapítsanak meg, amelyért hajlandó gyűjteni, tárolni, majd a gyűjtőpontokra elszállítani a megüresedett csomagolásokat"

– világított rá Neubauer Katalin.

Szerinte a kereskedelem résztvevőit is érdekeltté kell tenni a tekintetben, hogy ebben a folyamatban aktívan részt vegyenek. Például: "Olyan automatákat telepítsenek a rendszer üzemeltetőinek költségére, amelyek ezeket a csomagolásokat alakformálni, tömöríteni tudják, másrészt a kereskedelem szempontjából felmerülő emberi és tárgyi eszközök, feltételek költségei megtérülhessenek minimálisan."

Neubauer Katalin folyamatosan változó szemléletet lát a lakosság részéről, ezt pedig intenzív módon tovább kell formálni szerinte.

"A cél egyrészt az, hogy az EU-s célszámokat elérje Magyarország is, másrészt a nem kívánatos műanyagokat egyszer és mindenkorra kivonják a szemünk elől, rendszerszinten kezelve a problémát" – összegzett.

Nyitókép: Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

Hulladék-visszaváltás - Neubauer Katalin
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018