eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kirándulók a Normafánál 2020. május 9-én. A koronavírus-járvány miatt a kirándulóhely parkolóját április 10. óta zárva tartják.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Újabb nevezetességgel várja a kirándulókat a Normafa

Átadták pénteken az egykori Hotel Olimpia helyén kialakított 4400 négyzetméteres Eötvös Loránd parkot, a XII. kerület új zöldterületét a Miniszterelnökséget vezető miniszter adta át.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter gratulált ahhoz, hogy egy újabb fontos fejlesztés valósulhatott meg a Normafán. "Az a polgári világ, amelyet sokan áhítozunk, itt a XII. kerületben megmaradt" - fogalmazott Gulyás Gergely.

A park kialakítása a Normafa fejlesztésének csak egyik állomása, ugyanis évek óta központi költségvetésből támogatottan, az önkormányzat hozzájárulásával és az önkormányzat által megtervezett módon zajlik a terület teljes megújítása. Azokat

"az ésszerűtlen megoldásokat, amelyek a parkolót tették a legszebb helyre", sikerült megszüntetni

és olyan egy zöldterületek jöttek létre, amelyek fontosságára éppen az elmúlt időszak hívta fel a figyelmet - mondta Gulyás Gergely a koronavírus-járványra utalva. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: a másfél hónapig tartó kijárási korlátozások időszakában sokan áhítoztak arról, hogy a zöldbe mehessenek, és sokan keresték fel emiatt a Normafát. Ebből látszott, hogyha Budapesten valamit fejleszteni kell, akkor azok a zöldterületek - jelentette ki Gulyás Gergely, aki szólt arról is, hogy

a Normafának mindig is szimbolikus jelentősége volt nemcsak a kerület, de az egész főváros számára is.

A tervezők és a kivitelezők munkáját megköszönve azt is hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is készen áll Normafa fejlesztésének támogatására.

Pokorni Zoltán, a kerület fideszes polgármestere a fejlesztés előzményeiről felidézte, hogy szükségessé vált az 1970-ben átadott, az Ybl Miklós-díjas építész, Farkasdy Zoltán által tervezett egykori hotel lebontása, mivel azt részben vasbeton-szerkezete miatt átalakítani nem lehetett, így az épület "a mai körülmények között használhatatlanná vált".

Pokorni Zoltán kiemelte, hogy

a többféle fejlesztési terv közül az valósult meg, amelyet a közelben lakók kértek és javasoltak.

"Nincs parkoló, sportpálya az ablakuk alatt, a játszóteret a kisebb gyerekekre tervezték, a szökőkút és a padok az itt élő - nagyrészt idős - emberek kényelmét és nyugalmát szolgálja" - mondta arra is kitérve, hogy a területen 700 cserjét, és 50 fát ültettek, valamint tartós murvasétányt alakítottak ki.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×