INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

balaton-felvidék

hévizi-csatorna

természetvédelem

Kenusok a Hévízi-csatornán 2017. január 8-án. A 13 kilométer hosszú csatorna a Hévízi-tavat köti össze a Zala folyóval. Téli időszakban a víz a tó közelében 18-20 Celsius-fokos.

Szigorítottak a szabályokon a Balaton-felvidéken

Infostart

A Hévízi-csatorna az elmúlt években egyre kedveltebb téli túracélpont lett, olyannyira, hogy a területen illetékes természetvédelmi hatóság, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kénytelen volt korlátozásokat bevezetni.

Novembertől ismét nyitva áll a lehetőség a természeti élmények kedvelői előtt: a Hévízi-csatorna tavaszig várja mindazokat, akik kenutúra keretében szeretnének eljutni a fürdővárostól Fenékpusztáig, és út közben gyönyörködni a látnivalókban - írja a zaol.hu.

A leghidegebb téli napokon is 20 Celsius-fokos víz felett télen sejtelmes pára leng, melyből tündérrózsák és más vízi növények bukkannak elő, de szerencsés esetben madarak (tőkés réce, kis vöcsök, kárókatona, szürke gém, nagy kócsag) is megfigyelhetők.

A túrázók 10 kilométert "csoroghatnak" a téli tavaszban, nem véletlen hát a népszerűség, előfordult, hogy egyetlen napon 400-nál többen keltek útra a gyógytó lefolyó csatornáján, ez a tömeg azonban minden szempontból túl nagy: indokolatlan mértékű zavarást jelent az élővilágnak, túlzott terhet a környezetnek, de maguknak a résztvevőknek is kellemetlen amikor a vízen egymásba érnek a kenuk.

A nemzeti park honlapján elérhető túraszabályzat szerint

november 1. és március 15. között lehet evezni a Hévízi-csatornán, de egy napra legfeljebb 250 személynek adnak ki engedélyt.

A weboldalon megtalálható az a felület is, amely napra lebontva tájékoztat, hogy az adott időpontra még hány szabad hely van. A vízfolyáson több társaság is szervez túrákat, első körben ezeket érdemes megkeresni, s aztán a szükséges adminisztrációt már ők intézik.

A túrák a tó déli lefolyó zsilipjétől indulnak, ahol az előző szezonban némi infrastrukturális fejlesztés is lezajlott: mobil mosdókat telepítettek.

Nyitókép: Varga György
A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018