INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

windows 10

microsoft

hiba

A Windows sebezhetőségére derült fény

A Windows sebezhetőségére derült fény

Infostart

A felfedezett hiba szinte korlátlan jogosultságot adhat a támadók kezébe.

A Microsoft a múlt héten adta ki a májusi hibajavításait. Miközben még zajlanak a frissítések, már egy újabb sérülékenység borzolja a kedélyeket: egy veszélyes sebezhetőséget mutattak ki a Windows-ban.

A Biztonságportál írása szerint a biztonsági rés alapvetően jogosultsági szint emelésre adhat lehetőséget, aminek következtében egy támadó olyan műveleteket is végrehajthat, amiket egyébként nem tudna. Bizonyos esetekben akár teljes mértékben átveheti a sebezhető rendszerek feletti irányítást.

A sérülékenység a Feladatütemező kapcsán jelentkezett, és .JOB fájlokkal válhat kihasználhatóvá. A .JOB állományok a Windows XP idejében voltak először igazán széles körben használatosak, de a támogatásuk a visszamenőleges kompatibilitás biztosítása miatt a legújabb Windows operációs rendszerekben is megvan.

A sebezhetőség 32 bites és 64 bites Windows 10 alatt is jelenetkezett. Windows 7 és Windows 8 alapú környezetekben még nem sikerült kimutatni a rendellenességet, ellenben Windows Server 2016 és Windows Server 2019 alatt kiaknázhatók a támadók számára benne rejlő lehetőségek.

A Microsoft még nem szólalt meg, így azt sem lehet tudni, hogy érkezik-e soron kívüli frissítés.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018