INFORÁDIÓ 
2020. június 2. kedd
Anita, Kármen

elhízás

szív- és érrendszeri betegségek

egészségügy

A haskörfogat fontosabb jelzés, mint a testtömegindex

A haskörfogat fontosabb jelzés, mint a testtömegindex

Infostart

A világ legnagyobb elhízással kapcsolatos vizsgálatát az USA-ban végezték, 2971 embernél végeztek labor, teljes kardiológiai és a legmodernebb képalkotó vizsgálatokat.

A Dallas városából véletlenszerűen válogatott önkéntesek körében végzett vizsgálat célja az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek legfontosabb rizikófaktorainak pontos meghatározása és a megelőzés lehetőségeinek a feltárása volt - írta a webbeteg.hu.

A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az elhízott nők esetén kétszer annyi zsír halmozódott fel az alsó végtagokban, mint a férfiakban, míg az utóbbiaknál a zsír a hasüregben rakódott le. A BMI (testtömegindex) és a haskörfogat egyaránt jól összefüggésbe hozható volt a test teljes zsírtömegével, azonban a hasüregi zsírtömeget a haskörfogat jobban mutatta. A derék/csípő hányadosnál is pontosabb rizikóbecslést jelent a haskörfogat, így a kutatás szerint fontos bevezetni a hétköznapi gondolkodásba is.

A szív- és érrendszeri betegségekre vonatkozó legfontosabb rizikótényezők között tehát szerepel a haskörfogat, ha nagyobb 102 centiméternél. A kutatók szerint rizikóbecslésre célszerűbb a haskörfogatot számolni, mint a BMI-t.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018