eur:
392.2
usd:
366.64
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Figyelmeztetik a borsodi kutyatartókat

Megkezdődött a veszettség elleni vakcinázás, ezért ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendeltek el Borsodban.

A Borsod-Aabaúj-Zemplén megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztálya tájékoztatása szerint a rókák (és más vadonélő ragadozók) veszettség elleni immunizálását a megye területén március 31. és április 21. között végzi.

Magyarországon ezekben a hetekben zajlik a rókák tavaszi veszettség elleni vakcinázása.

Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el az illetékes járási főállatorvos. A csalétekszórás a lakott, beépített területeket nem érinti.

2019 tavaszán Magyarország 9 megyéjében, összesen 41.970 négyzetkilométernyi területen végzi a rókák veszettség elleni vakcinázását az állategészségügyi hatóság. Kisrepülőgépekről juttatják ki a vakcinát tartalmazó csalétkeket a kezelendő területekre, elkerülve a lakott, sűrűn beépített településrészeket. A kezelt területek térképe és a vakcinázással érintett települések tájékoztató jellegű listája, valamint az immunizálási kampánnyal kapcsolatos további tudnivalók megtekinthetők a Nébih honlapján.

A veszettség vírusára a vadon élő és a házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Hazánkban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, ezért azok megelőző immunizálása kiemelten fontos állategészségügyi feladat, amelynek költségeihez az Európai Unió 75 százalékos társfinanszírozást biztosít - írja honlapján a Nébih.

Az oltóanyag az ember számára kellemetlen szagú csalétek belsejében, alumínium-műanyag fóliában található.

Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétket, az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el az érintett térségekben.

A korlátozás a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig tart, pontos idejéről a járási hivataloknál lehet érdeklődni, illetve a települési önkormányzat – a helyben szokásos módon – tájékoztatja a lakosságot.

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai alapján az elmúlt években a rókák mintegy háromnegyede vette fel a kihelyezett csalétkeket a vakcinázott területeken. A rókaimmunizációs programnak köszönhetően napjainkra elvétve fordul elő a betegség Magyarországon; utoljára 2017 márciusában találtak fertőzött állatokat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×