INFORÁDIÓ 
2020. június 5. péntek
Fatime

ausztrália

időjárás

hőség

Pokoli időjárás sújtja az ausztrálokat

Pokoli időjárás sújtja az ausztrálokat

Infostart / MTI

Tíz év óta nem tapasztalt hőség sújtja az ország déli részét. Victoria államban 150 ezer háztartásban nem volt áramszolgáltatás pénteken, mert a légkondicionáló berendezések használata miatt túlterheltté vált a villamoshálózat.

Victoria államban, amelynek 5 millió lakosa van, az évtized legmagasabb hőmérsékletét, 46 Celsius-fokot mértek. A hőhullám miatt az állam székhelyén, Melbourne-ben mintegy harmincezer háztartásban és üzlethelyiségben két órára lekapcsolták az áramot, hogy ne omoljon össze az elektromos hálózat.

Az áramhiány miatt helyenként káosz alakult ki a közlekedésben, mert nem működött mintegy száz forgalomirányító lámpa.

A rendkívüli hőség miatt Ausztrália déli részén többtucatnyi helyen keletkeztek gyorsan terjedő bozóttüzek. Előrejelzések szerint Új-Dél-Walest szombaton éri el a hőhullám ugyancsak 40 Celsius-fok körüli hőmérsékletekkel.

Melbourne-ben tíz éve, február 7-én 46,4 fok volt. Azon napon - amelyet mindmáig fekete szombatként emlegetnek - szintén bozóttüzek pusztítottak, és 173 ember halálát okozták, valamint kétezer lakóház megsemmisült az államban.

Dél-Ausztrália állam fővárosában, Adelaide-ben pénteken megdőlt ez a tízéves rekord: 46,6 Celsius-fokot is mértek. A déli államok áramellátásában az északiak segítettek ezen a napon.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018