eur:
395.52
usd:
372.54
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Marad a szmog és a meleg, de utóbbinak lassan vége lesz

Jellemzően 20 fok felett alakulnak a nappali csúcshőmérsékletek, de éjszakánként már fagyhat. A hét végéig nem várható jelentős javulás a levegő minőségében.

Hétfőn Napos, csapadékmentes időre számíthatunk a nyugati országrészben, illetve a keleti tájakon kevés fátyolfelhővel. A délkeleti szelet a Győr-Baja vonal szélesebb sávjában élénk, néhol erős széllökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között valószínű. Késő estére általában 9 és 17 fok közé hűl le a levegő - írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A következő napokban is folytatódik a napsütéses, meleg idő, többfelé 20 fok feletti legmagasabb hőmérséklettel. Éjszaka a leghidegebb órákban már fagyhat. Eső csak a hétvégén, helyenként lehet. Az időjárásunkat meghatározó anticiklon ereje hét vége felé megrendül, és a kellemes, napos, száraz idő is lassan véget ér.

A meteorológiai előrejelzést figyelembe véve a hét végéig nem várható jelentős javulás a levegő minőségében - írta az Országos Közegészségügyi Intézet a Facebook-oldalán.

A magas szállóporérték (PM10) miatt változatlanul kifogásolt a levegőminőség több településen: Budapesten, Dunaújvárosban, Győrben, Nyíregyházán, Pécsen, Százhalombattán, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen,Tökölön és Várpalotán.

Az érzékeny lakosságcsoportnál (gyermekeknél, időseknél, légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknél) a jelentkezhetnek, illetve súlyosbodhatnak a légzőszervi tünetek mint például a köhögés, légzőszervi irritáció, nehézlégzés.

Ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ nem javasolja az intenzív, szabadban végzett fizikai tevékenységet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán azt írta: az időjárásban péntekig gyökeres változás nem várható, ezért továbbra is számítani lehet az egészségügyi határérték (köbméterenkénti 100 mikrogramm) körüli vagy azt meghaladó PM10 koncentrációra.

A hétvégétől az eddiginél változékonyabb, kissé szelesebb, felhősebb idő valószínű, ez jó hatással lesz majd a levegőminőségre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×