eur:
392.84
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Paraziták, higany - nem csak a szálkára kell figyelni, ha halat eszünk

Nagyon egészséges a halhús, sokkal többet kellene enni belőle, de nem árt betartani néhány szabályt, ha halétel kerül az asztalunkra.

A halban található Omega-3 zsírsav és a sovány fehérje nagyon egészséges. Jelentősen csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata azoknál, akik hetente legalább kétszer fogyasztanak olajos halat. Azt azonban nem árt tudni, hogy szinte minden halban van bizonyos mennyiségű higany, ami a felnőtt szervezet számára nem jelent problémát, de kisgyermekeknél, szoptatós nőknél figyelni kell rá.

Kevesebb makrélát, több harcsát

A makrélában, a cápahúsban vagy a kardhal húsában és a tengeri kagylókban is általában több a higany. A gyerekek és a kismamák ezek helyett inkább rákot, tonhalat, lazacot vagy harcsát fogyasszanak.

A higany mellett figyelni kell a parazitákra is. Ez nem csak a halaknál van így.

Gondosan kell kezelni, rendesen át kell sütni, vagy párolni a halhúst, ha nem marad nyers, akkor megelőzhetjük a bajt.

Ha nem szeretjük a halat, akkor sem kell lemondanunk a húsában lévő egészséges anyagokról, hiszen azokhoz más formában is hozzájuthatunk.

Omega-3, halolaj

Az egészséges étkezés szempontjából fontos Omega-3 zsírsavak kiváló forrása például a repceolaj, lenmag, a dió és a tökmag. A kognitív képességek javítása szempontjából is fontos étrendkiegészítő a halolaj, amely nagyon hasznos minden korban, így az újszülött csecsemőknél is. Csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat és segít elkerülni a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×