A halban található Omega-3 zsírsav és a sovány fehérje nagyon egészséges. Jelentősen csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata azoknál, akik hetente legalább kétszer fogyasztanak olajos halat. Azt azonban nem árt tudni, hogy szinte minden halban van bizonyos mennyiségű higany, ami a felnőtt szervezet számára nem jelent problémát, de kisgyermekeknél, szoptatós nőknél figyelni kell rá.
Kevesebb makrélát, több harcsát
A makrélában, a cápahúsban vagy a kardhal húsában és a tengeri kagylókban is általában több a higany. A gyerekek és a kismamák ezek helyett inkább rákot, tonhalat, lazacot vagy harcsát fogyasszanak.
A higany mellett figyelni kell a parazitákra is. Ez nem csak a halaknál van így.
Gondosan kell kezelni, rendesen át kell sütni, vagy párolni a halhúst, ha nem marad nyers, akkor megelőzhetjük a bajt.
Ha nem szeretjük a halat, akkor sem kell lemondanunk a húsában lévő egészséges anyagokról, hiszen azokhoz más formában is hozzájuthatunk.
Omega-3, halolaj
Az egészséges étkezés szempontjából fontos Omega-3 zsírsavak kiváló forrása például a repceolaj, lenmag, a dió és a tökmag. A kognitív képességek javítása szempontjából is fontos étrendkiegészítő a halolaj, amely nagyon hasznos minden korban, így az újszülött csecsemőknél is. Csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat és segít elkerülni a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását.