eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Autók torlódnak az M5-ös autópályán a röszkei határátkelőhely kilépőoldala előtt, miután a Németországból és Hollandiából hazatérő, főként török vendégmunkások miatt mintegy négyórásra nőtt a várakozási idő. A rendőrség ideiglenesen elterelte a forgalmat Tompa felé.
Nyitókép: MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Így nem válik rémálommá az autós nyaralás

Magától értetődőnek tűnhetnek, mégis sok autós elmulasztja ezeknek az apróságoknak az ellenőrzését.

Ha hosszabb autós kirándulásra, nyaralásra indulunk a családdal, pláne külföldre, érdemes átnézni néhány dolgot a kocsin, mert nyugodtabbá, biztonságosabbá teheti az utat. A vezess.hu portál összeszedte a legfontosabbakat.

A jól működő fék alapvető az autónál, de ehhez a megfelelő fékolajmennyiség is szükséges. Az olajcsere esedékessége könnyen megállapítható, de a fékfolyadék állapotának ellenőrzéséhez már szakember kell. Érdemes – pláne ha hegyi terepre készülünk, vagy nagyon megpakolt autóval, esetleg utánfutóval indulunk útnak – megvizsgáltatni a fékek állapotát.

Látni és látszani

Ellenőrizzük indulás előtt a világítást, ne csak a fényszórók működésére koncentráljunk, hanem az izzókészletet is nézzük át. Nyaralás előtt az akkumulátor állapota felől is tájékozódjunk. A rövidebb autózások, például a strand és a szállás között, jobban megterhelik az akkumulátort, miután az áramfelvétel a maximumon van.

Legyen nálunk elég és megfelelő minőségű ablaktörlő folyadék. Ha a lapátok már nem tisztítják megfelelően a szélvédőket.

Hűtés, olajszint

Érdemes a nyaralás előtt megejteni az olajcserét és az sem árt, ha megfelelő olajból viszünk magunkkal egy egyliteres kiszerelést az útra.

A hűtőfolyadék ellenőrzése azért is fontos, mert a megpakolt kocsik nagyobb súlyt visznek, nagyobb terhelést kapnak. A zavaros elhasznált folyadék túlmelegedést okozhat, eltömítheti, akár tönkre is teheti a vízpumpát.

Klíma, pollenszűrő

A hőségben működtetjük a klímát, annak műszaki állapotát is ellenőrizzük, azt hogy a berendezésben elegendő mennyiségű hűtőközeg és klímaolaj keringjen.

Érdemes a pollenszűrőt is cserélni, hiszen azon rengeteg kosz, szennyeződés akad fenn. Ma már többféle kivitelben kaphatók ezek a szűrők: hagyományos, aktív szenes és antiallergén formában is.

Árnyékolás

Garázs és árnyákot adó tető híján jól jöhet egy autótakaró ponyva, ha valaki félti a napfénytől a fényezést. Nem kerülnek horribilis összegbe, érdemes beszerezni belőlük, ugyanakkor figyeljünk a rögzítésükre, mert ha a szélben mozognak, súrlódnak, ugyanúgy a fényezést koptatják, mint a napsütés.

A belső árnyékolásra is érdemes figyelni, pláne ha gyermeket viszünk magunkkal. Biztonságosabbá és kellemesebbé teszi az utazást a belső árnyékolás, a szélvédő-árnyékoló pedig a műszerfalat is óvja és fillérekért beszerezhető.

Személyautóban nem kötelező, de életet menthet

Egy lángoló kocsinál már nem tudunk mit kezdeni tűzoltó készülékkel, de a kezdődő tüzet még könnyen elfojthatjuk vele. Ha van hely a kocsiban, érdemes beszerezni egyet belőle.

Tetőboksz, kerékpártartó

Ha tetőbokszot vagy kerékpártartón biciklit viszünk, nagyon figyeljünk a helyes felszerelésre, rögzítésre és arra is, hogy ezek a nagyon hasznos berendezések bizony megváltoztatják az autó úttartását, viselkedését. Éppen ezért a legtöbbel a 130 km/órás tempó nem is megengedett.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×