INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 25. péntek
Eufrozina, Kende

autózás

biztonság

nyaralás

tetőboksz

Autók torlódnak az M5-ös autópályán a röszkei határátkelőhely kilépőoldala előtt, miután a Németországból és Hollandiából hazatérő, főként török vendégmunkások miatt mintegy négyórásra nőtt a várakozási idő. A rendőrség ideiglenesen elterelte a forgalmat Tompa felé.

Így nem válik rémálommá az autós nyaralás

Infostart

Magától értetődőnek tűnhetnek, mégis sok autós elmulasztja ezeknek az apróságoknak az ellenőrzését.

Ha hosszabb autós kirándulásra, nyaralásra indulunk a családdal, pláne külföldre, érdemes átnézni néhány dolgot a kocsin, mert nyugodtabbá, biztonságosabbá teheti az utat. A vezess.hu portál összeszedte a legfontosabbakat.

A jól működő fék alapvető az autónál, de ehhez a megfelelő fékolajmennyiség is szükséges. Az olajcsere esedékessége könnyen megállapítható, de a fékfolyadék állapotának ellenőrzéséhez már szakember kell. Érdemes – pláne ha hegyi terepre készülünk, vagy nagyon megpakolt autóval, esetleg utánfutóval indulunk útnak – megvizsgáltatni a fékek állapotát.

Látni és látszani

Ellenőrizzük indulás előtt a világítást, ne csak a fényszórók működésére koncentráljunk, hanem az izzókészletet is nézzük át. Nyaralás előtt az akkumulátor állapota felől is tájékozódjunk. A rövidebb autózások, például a strand és a szállás között, jobban megterhelik az akkumulátort, miután az áramfelvétel a maximumon van.

Legyen nálunk elég és megfelelő minőségű ablaktörlő folyadék. Ha a lapátok már nem tisztítják megfelelően a szélvédőket.

Hűtés, olajszint

Érdemes a nyaralás előtt megejteni az olajcserét és az sem árt, ha megfelelő olajból viszünk magunkkal egy egyliteres kiszerelést az útra.

A hűtőfolyadék ellenőrzése azért is fontos, mert a megpakolt kocsik nagyobb súlyt visznek, nagyobb terhelést kapnak. A zavaros elhasznált folyadék túlmelegedést okozhat, eltömítheti, akár tönkre is teheti a vízpumpát.

Klíma, pollenszűrő

A hőségben működtetjük a klímát, annak műszaki állapotát is ellenőrizzük, azt hogy a berendezésben elegendő mennyiségű hűtőközeg és klímaolaj keringjen.

Érdemes a pollenszűrőt is cserélni, hiszen azon rengeteg kosz, szennyeződés akad fenn. Ma már többféle kivitelben kaphatók ezek a szűrők: hagyományos, aktív szenes és antiallergén formában is.

Árnyékolás

Garázs és árnyákot adó tető híján jól jöhet egy autótakaró ponyva, ha valaki félti a napfénytől a fényezést. Nem kerülnek horribilis összegbe, érdemes beszerezni belőlük, ugyanakkor figyeljünk a rögzítésükre, mert ha a szélben mozognak, súrlódnak, ugyanúgy a fényezést koptatják, mint a napsütés.

A belső árnyékolásra is érdemes figyelni, pláne ha gyermeket viszünk magunkkal. Biztonságosabbá és kellemesebbé teszi az utazást a belső árnyékolás, a szélvédő-árnyékoló pedig a műszerfalat is óvja és fillérekért beszerezhető.

Személyautóban nem kötelező, de életet menthet

Egy lángoló kocsinál már nem tudunk mit kezdeni tűzoltó készülékkel, de a kezdődő tüzet még könnyen elfojthatjuk vele. Ha van hely a kocsiban, érdemes beszerezni egyet belőle.

Tetőboksz, kerékpártartó

Ha tetőbokszot vagy kerékpártartón biciklit viszünk, nagyon figyeljünk a helyes felszerelésre, rögzítésre és arra is, hogy ezek a nagyon hasznos berendezések bizony megváltoztatják az autó úttartását, viselkedését. Éppen ezért a legtöbbel a 130 km/órás tempó nem is megengedett.

Nyitókép: MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018