INFORÁDIÓ 
2019. december 9. hétfő
Natália

melegrekord

skócia

hőhullám

Pixabay

Egy autó tette tönkre az időjárási rekordot

Infostart

Új melegrekord született Skóciában, de néhány nap múlva törölték, nem hétköznapi ok miatt.

Skócia, Wales és Észak-Írország is a legmelegebb júniusán van túl. A térséget erőteljes hőhullám vette uralma alá június végén, július elején.

Június 28-án 33,2°C-ot mértek a skóciai Motherwellben, a Strathclyde Parkban, de számos helyen mértek még 30°C körüli csúcsértékeket, melyek felvették a versenyt a 30-as években mért rekordokkal. Eddig ebben semmi meglepő nincs, ugyanis folyamatosan hallunk újabb és újabb hőmérsékleti rekordokról.

Viszont van egy csavar a történetben - írja az Időkép.

Első vizsgálat után hitelesnek találták a mért értéket a valós természeti körülményeket ismerve. Azonban, ebben az esetben is jött az alapos vizsgálat, melynek során esetleges meghibásodást, vagy külső befolyásoló tényezőt kerestek.

Ekkor derült ki, hogy egy járó motorral parkoló jármű túl közel állt a mérőműszerhez, így tehát nem időjáráshoz kapcsolódó tényező befolyásolta aznap a mérést. Emiatt érvényteleníteni kellett ezt az értéket, de ez mit sem von le a rendkívűli hőhullám erejéből, mely az adott időszakban a Brit-szigetek térségét sújtotta.

Ennek köszönhetően maradt a korábbi rekord, melyet 2003. augusztus 9-én mértek a skóciai Greycrook-ban, akkor 32,9°C-ig emelkedett a hőmérő higanyszála.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018