eur:
393.24
usd:
366.96
bux:
66508.74
2024. április 25. csütörtök Márk
Szingapúr, 2017. december 13.Maruról, a két hónapos királypingvinről készítenek felvételt telefonnal a szingapúri Jurong Madárparkban 2017. december 13-án. Az október 10-én kikelt fióka az intézményben világra jött első királypingvin 2008 óta. (MTI/EPA/Wallace Woon)
Nyitókép: WALLACE WOON

Ötezer forintot mobiloznak el a fiatalok

A fiatalok átlagosan 4800 forintért mobiloznak havonta, és 59 százalékuk saját maga fizeti a számláját – derül ki a K&H ifjúsági indexéből.

Már szinte minden fiatalnak van okostelefonja vagy hagyományos mobiltelefonja, de nagy szórást mutatnak a 19-29 évesek mobilkiadásai - áll a K&H ifjúsági indexében, amely többek között a fiatalok mobilozási szokásait térképezte fel.

A 19-29 évesek fejenként átlagosan 4800 forintos mobilszámlát hoznak össze havonta, de a korosztály idősebb tagjainál - a 25-29 éveseknél - már 5200 forintra rúgott átlagos az összeg. A fiatalok 18 százaléka letudja ezt a tételt havonta kevesebb, mint 2 ezer forintból, 23 százalékuk pedig 2-3 ezer forintot fordít erre. Mindezek mellett viszonylag jelentős, 13 százalékos a 10 ezer forint feletti összegért mobilozók aránya is.

A fiatalok többsége - 59 százaléka - egyedül fizeti mobilszámláját, a diákok körében ugyanakkor alacsonyabb, 41 százalékos ez az arány. Az országon belül vannak eltérések: míg a Budapestet is magában foglaló központi régióban csak a fiatalok 47 százaléka állja saját magának a mobilköltségeket, vidéken több mint 64 százalékuk. A fiatalok 41 százalékánál részben vagy teljesen valaki más fizeti a számlát: itt az esetek 70 százalékában ezek a szülők, 26 százaléknak pedig a házastárs, partner.

A kutatásból az is kiderül, hogy a mobiltelefon mellett a fiatalok 54 százalékának saját laptopja vagy notebookja is van, 39 százaléknak LCD- vagy plazmatévéje, 32 százalékuknak pedig asztali számítógépe. Az elektronikai eszközök közül az okosóra és az e-könyv-olvasó kevésbé népszerű: sajátja mindössze a fiatalok 13 és 6 százalékának van.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

A digitalizáció jó dolog, de vannak árnyoldalai is. A bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása például megegyezik Izrael éves kibocsátásával. A 15 GB ingyenes e-mail tárhely egy éves fenntartása annyi kibocsátással jár, mint egy Budapest-Siófok autóút – mondta el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Dömötör Tibor, a Mikrum CIO-ja. A szakember előadásában a fenntartható vállalati szoftverek fontosságára hívta fel a figyelmet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×