eur:
393.16
usd:
366.58
bux:
66841.01
2024. április 25. csütörtök Márk
Rémisztő újdonság az influenzáról

Rémisztő újdonság az influenzáról

A kevés vagy rossz minőségű alvás, vagy a nem kiegyensúlyozott táplálkozás fogékonyabbá tesz a fertőző betegségekre – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Szent Imre egyetemi oktatókórház fül-orr-gégészeti profilvezető főorvosa, Noszek László. Arról is beszélt, milyen kevés elég ahhoz, hogy egy influenzás fertőzzön.

A fertőzőforrás mellett fogékony szervezet is kell ahhoz, hogy a fertőző betegségek, például az influenza kialakuljanak – mondta a főorvos. „A különböző kórságok – baktériumok, vírusok, gombák – különböző szervezeteket kedvelnek” – tette hozzá. Az influenza B vírus madarakat nem fertőz, fókaféléket és emberféléket igen, így világjárványt nem okoz. Az A vírus azonban a madarak hordozásával azonban elképesztő sebességgel és módon tud terjedni, így okozhat világjárványt.

Akár egy teljesen egészséges ember is meghalhat influenza fertőzéstől

– hangsúlyozta Noszek László. Bár a megbetegedések arányában vizsgálva a makkegészséges emberek nem szoktak nagy százalékban meghalni, de előfordulhat ez az eset is. A gyermekek, idősebb emberek és betegségben szenvedők fokozottan fogékonyak.

Noszek László hozzátette:

az, hogy kialakulnak-e szövődmények az influenzás betegnél, nagyban függ az illető anatómiai és élettani adottságaitól.

Jó edzettségű, kiegyensúlyozottan étkező és alvó emberek sokkal kevésbé betegednek meg. Az emberi szervezet ellenállóbb, ha nincs lemerítve – összegezte a főorvos.

Terjedés

Még csak tüsszenteni sem kell ahhoz, hogy az influenzás beteg megfertőzze a környezetében lévőket – hangsúlyozta Noszek László. Egy új amerikai tanulmány szerint az alap légzés is juttat annyi vírust a környezetbe, amennyi képes fertőzést okozni.

A kérdés csak az, hogy van-e beteg közelében a terjedést elősegítő időjárási körülmény, illetve olyan fogékony szervezet, amely megfertőződhet – tette hozzá a főorvos.

„Sima légzéssel mondjuk néhány tíz- vagy százmillió vírus jön ki, egy tüsszentéssel milliárd”

– tájékoztatott. Ez ötszörözi vagy tízszerezi a fertőzés esélyét.

A szájmaszk használata a legújabb vizsgálatok szerint jelentősen csökkenti a megfertőződés lehetőségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×