INFORÁDIÓ 

2018. május 25. péntek
Orbán

Még nyoma sincs, de jön a havazás

Infostart
Csapadékzóna éri el az országot, és a nyugati megyékben öt centiméteres vastagságot is meghaladó, kiadós havazás lehet - írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Csütörtök estétől a Nyugat-Dunántúlt csapadékzóna éri el, melyből egészen szombatig várható eső, havas eső, havazás az országban. Péntek éjfélig a csapadék mennyisége a kb. Zala-Nógrád sávban 15, ezen belül a Délnyugat-Dunántúlon 20 mm körül alakulhat.

Péntekre virradó éjszaka a csapadék formája északnyugat felől egyre inkább havas esőbe, főként péntek estétől hóba válthat. Megmaradó, 5 centimétert elérő vizes, tapadó hóréteg ekkor legnagyobb eséllyel még csak a Dunántúl hegyvidéki (3-400 m feletti) részein, síkvidéken esetleg Somogy, Zala, Vas egyes részein lehet.

Az előrejelzés szerint éjszaka és pénteken napközben az Alföldön elszórtan, másutt többfelé várható eső, zápor. Az éjszaka második felétől a Dunántúlon havas eső, a hegyekben havazás is lehet. Péntek estétől a Nyugat-Dunántúlon síkvidéken lehet már hó, ugyanakkor a Dél-Alföldön néhol zivatarok alakulhatnak ki. A déli, délnyugati szél csütörtökön többfelé megerősödik, a délnyugati tájakon viharossá fokozódik, majd valamelyest mérséklődik, de erős széllökések néhol továbbra is előfordulhatnak. Pénteken a Záhony-Nagykanizsa vonaltól északra északias, délre délies szél várható, élénk, időnként erős lökésekkel.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken az Észak- és Nyugat-Dunántúlon, valamint az Északi-középhegység nyugati felén 1 és 7, másutt 8 és 13 fok között valószínű.

A címlapról ajánljuk