INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

kína

qr-kód

vécépapír

spórolás

nyilvános vécé

Bevált a QR-kódos vécépapír

InfoRádió / MTI

A szucsoui Sun Mountain Nemzeti Parkerdő munkatársai szerint az építkezési hulladékból készült 200 négyzetméteres, zöld és barna színű vécéblokkhoz semmilyen acél alapanyagot nem használtak, ám az épület erősebb, mint a betonból készült változatai.

A város egyéb festői helyszínein QR-kód beszkennelésével lehet 80 centiméternyi vécépapírhoz jutni a nyilvános illemhelyeken, ám, aki egyszerre túl sok papírt használ el, annak fizetnie kell. A becslések szerint a QR-kódos megoldással átlagosan 80 százalékkal csökkent a város nyilvános mellékhelyiségeinek vécépapír-fogyasztása. A jövőben még több vécében bevezetik az újítást.

Szucsouban a turisták ma már egy internetes platformon is utánanézhetnek, hogy hol van a hozzájuk legközelebbi illemhely, és mekkora a sor, illetve megjegyzést is fűzhetnek a vécékhez.

Hszi Csin-ping kínai államfő hétfőn az ország mellékhelyiségeinek fejlesztésére irányuló erőfeszítések fontosságát hangsúlyozta.

Noha Kína immár a világ második legnagyobb nemzetgazdasága, az ország szegény vidéki területein az illemhelyek egy része még mindig rettenetes állapotban van. A különböző tákolmányok és a disznóólak szomszédságában lévő, szabad ég alatti gödrök pedig komoly higiéniai problémákat okoznak.

Kína gazdasági növekedésével párhuzamosan a városlakók életszínvonala is emelkedett, ugyanakkor az ország csaknem 600 millió főt számláló vidéki lakosságának életkörülményei továbbra is fejlesztésre szorulnak.

2015 végére a vidéki háztartások mintegy 75 százalékát felszerelték vízöblítéses vécével vagy száraz toalettel. Ugyanebben az évben meghirdették a "vécéforradalmat", amelynek céljául az ország mellékhelyiségeinek jobb karbantartását és szervezettebb üzemeltetését tűzték ki célul.

Hétfői beszédében Hszi Csin-ping hangsúlyozta, hogy a nyilvános vécék fejlesztése nem csupán az emberek életszínvonalát javítja, hanem segíthet a turistaforgalom fellendítésében is. Annak ellenére, hogy Kína jelentős turisztikai bevételeket könyvelhet el, a népszerű turistacélpontokhoz tartozó mellékhelyiségek állapota régóta megoldandó problémaként van napirenden.

Az elmúlt három évben 20 milliárd jüant fordítottak 68 ezer mellékhelyiség felállítására vagy renoválására az ország turistacélpontjainál, és a következő három évben további több tízezer vécét készülnek üzembe helyezni, vagy korszerűsíteni.

Mindeközben Dél-Kínában, a festői szépségű Kujlin város mészkőbarlangjánál átlátszó üvegfalú illemhelyek ejtik ámulatba a népszerű turistalátványosság látogatóit. A vakmerő dizájn célja, hogy a látogatóknak még a mosdóban se kelljen lemondaniuk a gyönyörű panorámáról, ugyanakkor nyugodtan tudják használni az illemhelyeket.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018