eur:
392.82
usd:
366.57
bux:
66776.6
2024. április 26. péntek Ervin
Aggasztó eredményeket hozott a szűrés

Aggasztó eredményeket hozott a szűrés

Aggasztó eredményt mutatnak a Stroke Napján végzett szűrővizsgálatok, a vizsgálaton résztvevők közel fele a kiemelt kockázatú csoportba sorolható - hívta fel a figyelmet a Magyar Stroke Társaság közleménye. A szív-érrendszeri betegségek, illetve a szélütés megelőzéséről Szapáry László klinikai neurológus, a társaság elnöke beszélt az InfoRádióban.

Több száz, egyszerűbb: vérnyomásmérés, koleszterin-, vércukor-meghatározás, és szofisztikáltabb: az érrendszer állapotáról információt adó, ultrahangos szűrés alapján az látszik, hogy a magyar lakosságban a klasszikus rizikófaktorok előfordulása az életkor előrehaladtával emelkedik – mondta a Magyar Stroke Társaság elnöke.

„Az ötvenes-hatvanas korosztálynak már akár harmadát érintik, sokaknál kombináltan is. Ilyenkor különösen érdemes az érrendszerre célzott szűrővizsgálatot alkalmazni, mert korai vagy kisfokú érelmeszesedést jelezhet, ami fokozott rizikót jelent a szív-, illetve agyérrendszeri betegségekre.”

Szapáry László hangsúlyozta, a vizsgáltak közel fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozik, akik,

ha nem kezeltetik magukat, nem változtatnak életvitelükön, néhány év múlva könnyen szélütés áldozatává válhatnak.

„Egy kiemelt kockázatú beteget nagyon komolyan kell venni, a kockázat ráadásul az évek múlásával jelentősen növekedhet. Ha ez derül ki egy vizsgálatnál, mindenképpen fel kell venni a kapcsolatot a háziorvossal, de akár a kardiológussal is. És

döntéseket kell hozni.

Lehet, hogy nem elég az életmód megváltoztatása, gyógyszeres kezelésre is szükség lehet; koleszterin-, vérnyomáscsökkentőket kell szedni. Rendszeres orvosi, kontrollszűréseken kell akár évente ellenőrizni, hogy sikerült-e ideálisan beállítani a rizikófaktorok paramétereit, ezáltal csökkenteni a betegségek kockázatát.”

Megelőzés

A klinikai neurológus kiemelte, érdemes kiiktatni az érrendszer állapotát károsító tényezőket: túlzott alkoholfogyasztást, a dohányzást, javasolt a mediterrán típusú étkezés és a sportolás, hozzátéve, hogy az érrendszer ideális állapotban tartásával jelentősen kitolható a szív-, érrendszeri megbetegedések szempontjából veszélyeztetett életkor.

A WHO adatai szerint 2020-ra a szívbetegségek és a stroke lesz világszerte a vezető halálozási és rokkantságot eredményező ok. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a halálos kimenetelű események száma évi 20 millió fölé fog emelkedni, ugyanakkor 2030-ra várhatóan több mint évi 24 millió ember fogja ezen betegségek következtében az életét veszíteni. Jelenleg évente 1,4 millió ember hal meg agyér-katasztrófa következtében – áll a Magyar Stroke Társaság közleményében.

„Az emelkedés oka főleg a társadalom idősödése. Ezek olyan betegségek, amelyek az életkorhoz köthetők, így az életkor növekedésével ezek gyakorisága is egyre nagyobb.

Ezért is fontos a megelőzés”

- hangsúlyozta Szapáry László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×