eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Így nem viseli meg a tartós meleg

A napokig tartó, folyamatos forróság az egészséges szervezetet is megterheli, a szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek pedig különösen oda kell figyelniük magukra - olvasható az Oxygen Medical közleményében.

Megterheli a szívünket a folyamatos hőség

Szívritmuszavart, alacsony vérnyomást, szélsőséges esetben ájulást is okozhat a hőség - mondta Erhardt Bernadett, az Oxygen Medical belgyógyász, kardiológus szakorvosa.

Így nem viseli meg a tartós meleg

„Nagy hőségben kitágulnak az erek, a szív pedig fokozott munkavégzésre kényszerül. A vérnyomás csökkenését pedig az okozza, hogy az erek kitágulása miatt nagyobb felületen oszlik el a keringő vérmennyiség.”

Az alacsony vérnyomás tünetei

A hosszan tartó kánikulai napok hatására kialakuló alacsony vérnyomás általános rossz közérzetet okoz, főképp azokat viseli meg az alacsony érték, akiknél a magasabb értékek a megszokottak. Ilyenkor általános gyengeséget, szédülékenységet lehet tapasztalni. Jellemző továbbá a teljesítőképesség csökkenése is.

„Ezt úgy szokták általában észrevenni, hogy hirtelen testhelyzetet változtatnak, és közben megszédülnek. Ezért mindenképpen

kerülni kell a hirtelen mozdulatokat.

Ágyról, vagy székről felkelni ilyenkor inkább komótosan, nyugodtan, nem kapkodva célszerű. Ezzel is időt adva a szervezetnek arra, hogy alkalmazkodni tudjon a testhelyzet változtatásához. Elindulni is csak lassan, fokozatosan szabad” – tette hozzá a kardiológus.

Ájulást is okozhat az alacsony vérnyomás

Szélsőséges esetben, olyannyira alacsonnyá válhat a vérnyomás, hogy ájulást is okozhat. Ilyen esetben, ha valaki azt érzi, ájulás közeli helyzetbe került, a lehető leghamarabb feküdjön le egy hűvös, elsötétített szobába. Lábait emelje fel, hogy megkönnyítse a vér áramlását az agy felé, és pótolja az elvesztett folyadékot. De fontos, hogy ezt fokozatosan tegye,

lehetőleg ne egyszerre igyon meg túl sok vizet.

A kardiológus szakorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben ájult emberen szeretnénk segíteni, fektessük stabil oldalfekvésbe, és hagyjuk hűvös szobában pihenni. Nemcsak a hőség okozhat ájulást, így mindig körültekintően kell eljárni, és felmérni, mi lehet az oka, ha pedig a helyzet indokolja mentőt kell hívni - hívta fel a figyelmet Erhardt Bernadett.

A hőség hatása a magas vérnyomás betegségre

Bár sokan nem tudják, nagy hőségben lehet, hogy a gyógyszerek adagolásán módosítani kell, ami előtt természetesen kezelőorvossal kell konzultálni.

„Elképzelhető, hogy csökkenteni kell a gyógyszerek mennyiségét, mivel a forróság hatására egy kissé alacsonyabb lesz a vérnyomás."

Erhardt Bernadett hozzátette, hipertóniával küzdőknek különösen oda kell figyelniük a megfelelő folyadékpótlásra. A legideálisabb számukra az alacsony nátriumtartalmú ásványvíz.

A hőség és a szívritmuszavar kapcsolata

A nagy melegben fokozódik a verejtékezés. Ám ezzel nemcsak vizet veszít a szervezetünk, hanem mindenféle ionokat és létfontosságú sókat is. A vér különböző ion-értékei megváltoznak. Ez magnézium- és káliumhiányt okozhat, amelynek következtében szívritmuszavar alakulhat ki.

„Szívritmuszavar gyanú esetén mindenképpen orvosi segítségre van szükség. Ilyenkor azt érezzük, mintha a torkunkban dobogna a szívünk. Ha megtapintjuk a pulzusunk, szabálytalannak érezzük. Mindehhez pedig mellkasi fájdalom is társulhat" – mondta Erhardt Bernadett, hozzátéve, ha mindezt ájulás is kíséri, mentőt kell hívni.

A vér is besűrűsödhet, ha nem elégséges a folyadékbevitel

Ha több folyadékot izzadunk ki, mint amennyit pótlunk, az a vér besűrűsödéséhez vezethet,

amelynek következtében romlik a keringés, így pedig az oxigénellátás. Erhardt Bernadett elmondta, hogy ez akár kiszáradáshoz is vezethet. A besűrűsödött vér elősegíti a vérrögképződést. Különösen veszélyeztetettek azok, akiknek az erei már eleve meszesek, mivel egy rugalmatlanabb falú artériát már egy kisebb vérrög is elzárhat.

Így nem viseli meg a tartós meleg

Tanácsok hőség idejére

  • A legfontosabb, hogy lehetőség szerint kerülni kell a napon való tartózkodást délelőtt tizenegy óra és délután három óra között.
  • Ezekben az órákban tartózkodjunk a fizikai megterhelésektől, a sportot is inkább a kora reggeli, vagy az esti órákra időzítsük.
  • Fokozottan ügyeljünk a folyadékbevitelre, amely lehetőleg víz legyen.
  • Kerüljük az alkoholos és koffeines italok fogyasztását, mert azok vízhajtó hatással bírnak, azaz növelik a veséken keresztüláramló vér mennyiségét és lassítják az életfontosságú sók felszívódását.
  • Fogyasszunk könnyű ételeket, és ha sokat izzadunk, pótoljuk a sóveszteséget.
  • Étrendünk legyen párolt zöldségfélékben és gyümölcsökben gazdag. Kerüljük a zsíros ételek fogyasztását, mert azok nehezítik az emésztést, fokozzák a melegérzetet - olvasható az Oxygen Medical közleményében.
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×