eur:
393.85
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ha megcsíp a darázs - tanácsok és tévhitek

Rovarcsípést, viszketést enyhítő szereket mindenképpen tegyünk nyárra az útipatikába - tanácsolja a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Póta György az InfoRádiónak hozzátette: csípés esetén akkor érdemes orvoshoz fordulni, mentőt hívni, ha hatalmas a duzzanat, vagy ha a száj és a szem is megdagad.

Szúnyog, darázs, méh, kullancs csípése bármikor, bárkivel előfordulhat, érdemes az ilyen úgymond klasszikus csípések tüneteinek enyhítésére különböző szerepek magunkkal vinni a nyaralásra - ajánlja a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Póta György ugyanakkor hozzátette, hogy külön kell beszélni a kullancsról, ugyanis ez nem magával a csípésével árt, hanem a bevitt betegséggel - ez ellen a védőoltás jelent megoldást.

A hagyományos csípéseket helyileg lehet olyan recept nélküli szerekkel kezelni, amelyek a helyi duzzanatokat lehúzzák, a viszketést enyhítik.

Ha nagyon sok csípés érte a gyermeket, vagy nagyobb a csípésre adott reakció, akkor valamilyen allergia elleni gyógyszert, úgynevezett antihisztamint érdemes adni - ezek viszont esetenként receptköteles szerek.

"Két esetben kell feltétlenül orvoshoz fordulni:

az egyik, ha a csípés helyén kívül máshol is fellépnek allergiás duzzanatok, például

dagad a gyermek szeme, a szája.

Ilyenkor azonnal ügyeletre kell menni, mentőt hívni" - hívta fel a figyelmet Póta György.

Hozzátette: ez a reakció egyébként főként darázs csípésekor fordulhat elő.

Emellett célszerű orvoshoz menni akkor is,

ha a csípés valamilyen nem normális reakciót okoz,

például hatalmasra duzzad a helye.

A gyermekorvos szót ejtett arról a bevett gyakorlatról is, hogy ilyen csípések esetén szokás kalciumot adni.

"A kalcium nem allergia elleni gyógyszer. Nagyon sok esetben előfordult, hogy kalcium adásával azt hitték, megtették a megfelelő lépéseket, miközben a valódi allergiát nem akadályozza meg, az ugyanúgy megy tovább és súlyos következményekkel jár.

A kalcium önmagában nem alkalmas allergia csökkentésére"

- hangsúlyozta a gyermekorvos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×