eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
Kíméletlen kalauz, mégsem büntet

Kíméletlen kalauz, mégsem büntet

Michelin csillagot vesztett Budapest, de van egy új Bib Gourmand magyar étterem, a Fricska.

Megjelent a Michelin-kalauz 36. európai kiadása: 20 európai ország, 44 nagyváros 2332 étterme került be az idei válogatásba. A kalauzba való bekerülés is nagy tisztesség, de amelyik hely minősítésben is részesül az az igazi dicsőség.

A Bib Gourmand a jó ár-érték arányú helyek minősítése, ahol ízletes ételt szolgálnak fel megfizethető áron. Eddig Magyarországon a Petrust és a Lacikonyhát tüntették ki ezzel a minősítéssel, idén azonban már a Dob utcai Fricska Gasztropub is Bib Gourmand hely lett. A Fricska 21. századi polgári konyhát kínál a bulinegyedből betérő vendégeknek, az étkekhez helyben sütött kenyér, lekvár és befőzött befőtt jár, de még az olasz tésztákat is helyben készítik.

Az idei Michelin-kalauz azonban nem csak adott, hanem el is vett. Továbbra is megőrizte csillagát a Costes, a Costes Downtown, az Onyx és a Borkonyha, de a Tanti elvesztette 2015-ös csillagát. A csillaghullás azonban várható fejlemény, hiszen Pesti István séf már egy hónappal azután otthagyta az éttermet, hogy megkapták a csillagot. Így a Tanti csillag nélkül maradt, Pesti István pedig régi álmát és ideáját megvalósítva vidéken, Tatán az Öreg-tó partján álló Platán étteremben folytatta a munkát. Itt saját gazdaságot próbál felépíteni, az étterem pedig a helyben termelt alapanyagokkal dolgozik.

A Michelin-csillag a Michelin abroncsgyártó cég nevéhez kötődik. A francia vállalat az 1800-as évek végén szabadalmaztatta a levegővel felfújt gumiabroncsot, amely jelentős előrelépést jelentett a közlekedés fejlődésében, az autósok már hosszabb utakra is vállalkozhattak. A francia abroncsgyártó hamar felismerte, ha már a lehetőség adott, az utazásra célt is kell adni az embereknek, ebből fejlődött ki a speciális útikalauzok és térképek kiadása, amelyek közül a legnépszerűbb a szálloda- és étteremkalauz.

A Michelin-ellenőrök, az úgynevezett inspektorok inkognitóban járják a világot, a cég vezetéséből sem mindenki ismeri a személyüket. Felkészítésüknek köszönhetően a világon mindenhol azonos kiválasztási szempontok és módszerek szerint készítik el bírálatukat.

Egy-egy étteremben kizárólag a feltálalt étel minőségét bírálják öt szempont szerint:

  • a termék minősége
  • az elkészítési mód és az ízélmény
  • a konyha eredetisége, a konyhafőnök személye
  • az ár-érték arány
  • a megbízhatóság, időtállóság, állandóság

Kevés csillagot osztanak, háromcsillagos helyből van a legkevesebb, Európában 58 ilyen étterem működik.

Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×