eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Rengeteg áldozata van a pénteki havazásnak - Egész Európa bukdácsol

Több százan sebesültek meg és komoly fennakadásokat okoztak a fagyok a közlekedésében és az áramellátásában Európa-szerte pénteken.

Németország pénteken az Egon nevű viharfront okozott károkat, a front orkánerejű széllel és erős havazással érkezett meg. Országszerte háztartások ezrei maradtak áram nélkül és több száz baleset történt, köztük egy halálos.

Egy férfi az A7-es autópályán, a Schleswig-Holstein tartományi Handewittnél veszítette életét balesetben. A térségben a jeges, csúszós utakon alig néhány óra alatt 24 baleset történt, két ember súlyosan megsérült. Halálos közúti baleset történt Fulda közelében is.

A német meteorológiai szolgálat (DWD) az ország teljes területére riasztást adott ki az óránkénti 110 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekkel és havazással, havaseső-záporokkal érkezett front miatt. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy csak Türingia tartományban kilenc óra alatt csaknem 110 közlekedési baleset történt. Országszerte több tucat ember sérült meg a jeges utakon.

A vihar fákat csavart ki, tetőket tépett le és leszakított villamos felsővezetékeket, emiatt sok helyütt akadozik az áramellátás. Bajorország Türingiával határos északi részén csaknem hétezer háztartás maradt áram nélkül, és Baden-Württembergben is több ezer háztartásban szünetel az ellátás a vezetékrendszer megrongálódása miatt. Az ország legnagyobb repülőterén, Frankfurtban 120 járatot töröltek a rendkívüli időjárás miatt. Több vasútvonalat is lezártak.

Az észak-olaszországi Milánóban mintegy háromszáz balesethez riasztották a mentőket, a járdán a gyalogosok, az úttesten a járművek csúsztak meg a jég borította utakon. A városban fagyos eső esik. Velence városában az idén először tetőzött a tenger, elárasztva a Szent Márk teret.

Genova tengerpartján egy száz méternél hosszabb teherszállító hajó a heves hullámzásban parti zátonyra futott. Az erős szél és hullámzás miatt a dél-olaszországi szigetekkel megszakadt a hajóösszeköttetés.

Január 5. óta tizenegyen fagytak meg Olaszországban a hidegben, többségük utcán éjszakázó hajléktalan volt. Az utolsó egy 53 éves olasz nő volt, aki egy fűtetlen lakókocsiban éjszakázott Róma utcáin.

Éjszakai szállásként használhatják a hajléktalanok a Vatikán tulajdonában levő egyik templomot az olasz főváros központjában - jelentette a l'Osservatore Romano szentszéki napilap.

A templomot a hajléktalanok este nyolctól reggel nyolcig használhatják: éjszakánként harminc tábori ágyat állítanak fel benne, takarókkal és párnákkal a hajléktalanok ideiglenes szállásolására. Nőket és férfiakat, olaszokat és külföldieket is várnak. A Szent Egyed katolikus közösség tagjai nyújtanak segítséget, ők éjszakára a templomban maradnak.

Ez az első alkalom, hogy Olaszországban templomot használnak éjszakai szálláshelyként. Ferenc pápa a rendkívüli hideg kezdete óta a római utcákra küldte a pápai főalamizsna hivatal járműveit, hogy az utcán éjszakázó hajléktalanok ezekben találjanak menedékre, mínusz húsz fokig meleget adó hálózsákokat osztott szét, valamint napközben is megnyittatta a Vatikán által működtetett egyházi éjszakai szálláshelyeket.

Heves vihar tombolt péntekre virradó éjszaka Franciaország északi felén, a széllökések sebessége elérte az óránként 130 kilométert. A tűzoltóknak több mint ezer alkalommal kellett beavatkozniuk, és mintegy 330 ezer otthon maradt átmenetileg áram nélkül. A vihar fákat döntött ki, vezetékek szakadtak el, sok ház teteje megrongálódott.

Az éjszaka hosszú órákon át a nyílt pályán vesztegelt egy üzemzavar és egy baleset miatt a Thalys nemzetközi vasúttársaság Brüsszelből Párizsba tartó járata, 180, fűtés és áram nélkül maradt utassal.

Szlovéniában leginkább az északi és az északkeleti országrészeken havazott, estig azonban a déli területekre is átterjed a havazás. A csúszós járdák miatt néhány óra leforgása alatt emberek tömegét kellett ellátni a kórházakban. Csak Ljubljanában a sürgősségi traumatológián kétszáz sérültet fogadtak töréssel és rándulással.

Horvátországban a meteorológiai szolgálat a legmagasabb fokú, vörös riasztást adta ki Isztriára, Észak-Dalmáciára és Likára. Zágráb környékén ennél enyhébb, narancssárga, Kelet-Horvátországban pedig sárga riasztás van érvényben.

A rendőrség több autópályaszakaszt is lezárt a forgalom elől.

Az intenzív havazás miatt három főutat ideiglenesen lezártak a kamionforgalom előtt a közlekedési hatóságok péntek déltől Kárpátalján, a korlátozás az időjárási viszonyok normalizálódásáig marad érvényben.

Az elakadt járművek miatt torlódások alakultak ki a nehezen járható utakon. A katasztrófaelhárítás vontatói nem győzik biztonságos helyre vontatni a hóban rekedt kamionokat, a feltorlódott gépkocsik pedig akadályozzák az utak szórását.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi nyugat-balkáni útvonalon rekedt menedékkérők életveszélyben vannak a rendkívül hideg időben, amely már legalább öt ember halálát okozta. Az UNHCR szerint a kormányoknak nem visszafordítania kellene a migránsokat a határnál, hanem segíteni kellene nekik. Cécile Pouilly az UNHCR részéről arra mutatott rá, hogy a görögországi Számosz szigetén mintegy ezren kénytelenek fűtetlen sátrakban és hálótermekben lakni. Pouilly aggodalmának adott hangot a Belgrád belvárosában fagyoskodó 1200 férfi és 300 gyerek miatt is. A szerb kormány úgy nyilatkozott, hogy az országban lévő 7300 menedékkérő 82 százalékát tudták fűtött helyen elszállásolni.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×