eur:
394.72
usd:
370.66
bux:
65398.23
2024. április 19. péntek Emma

Egy „névjegykártya”, ami előre figyelmeztet a stroke-ra

Egy új, névjegykártya méretű diagnosztikai eszközt mutattak be a Magyar Tudományos Akadémia rendezvénytermében. A szív megfigyelésére, többek között EKG-mérésre is alkalmas okostelefonos háttérrel működő készülék a stroke és a hirtelen szívmegállás kockázatára is felhívhatja a figyelmet.

Egy magyar fejlesztésű orvostechnikai eszköz előrejelzi a stroke és a hirtelen szívmegállás kockázatát.

A készülék névjegykártya méretű, a vastagsága 5,5 milliméter, egy pénztárcájában is elfér. Egy okostelefonnal vagy iPaddel együtt meg tudjuk mérni az EKG-t. A gép öt tényezőt mér, és dokumentálja is a mérési eredményeket, így azokat meg tudjuk mutatni az orvosnak, és át is tudjuk küldeni neki e-mailben – ismertette Farkas József, az eszközt gyártó és forgalmazó cég ügyvezetője.

„Ez az okoskészülék nemcsak felveszi az EKG-t – amit ki is lehet nyomtatni –, hanem egy elemzést is készít, amiben vizsgálja, hogy a mért EKG paraméterei eltérnek-e, és ha igen, milyen mértékben térnek el a normális értékektől” - közölte az ügyvezető.

Farkas József elmondta, hogy a szívműködés mellett a szívritmuszavart is tudja mérni a készülék, és a szívritmuszavarnál azt is megbecsüli, hogy mennyire veszélyeztet bennünket a stroke. A stroke 30 százalékának okozója ugyanis a szívritmuszavar.

Emellett a készülék a szívizom állapotát is vizsgálja, és jelzi, hogy mennyire veszélyeztet bennünket a hirtelen szívhalál veszélye.

Megméri a készülék a véroxigén-szintünket is, és a mérésből megmutatja a pulzusszámot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×