eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Súlyos veszélyben a kúposfejű delfin

Gyakorlatilag kihalt a Mekong folyóban élő iravádi kúposfejű delfin Laoszban a Vadvédelmi Világalap helyi szervezete szerint.

A WWF laoszi és kambodzsai szakemberei a közelmúltban mérték fel a delfinek előfordulását a térségben és megállapították, hogy a folyó laoszi-kambodzsai határszakaszán felére csökkent a delfinek száma, azaz a korábbi hat egyedből már csak három létezik. Igen kicsi a remény a helyzet visszafordítására, e kicsiny csoport már nem életképes. A szakemberek szerint túl kevés szaporodásra alkalmas pár létezik ahhoz, hogy a populáció tovább éljen - idézte a felmérés eredményét a Vientiane Times napilap.

A WWF helyi illetékese szerint az eresztőhálós halászat az egyik fő oka a delfinek kipusztulásának. A kúposfejű delfinek gyakran gabalyodnak bele az ilyen hálókba és megfulladnak. Az eresztőháló használatát a Mekong folyóban megtiltották Kambodzsában, ahol mintegy 80 kúposfejű delfin él még, Laoszban azonban ez nem történt meg.

Amphone Phommachak, a WWF dél-laoszi koordinátora közölte, hogy szervezetük azonnali hatállyal követeli az eresztőháló betiltását a Mekongban.

Az édes- és sósvízi életmódra egyaránt képes kúposfejű delfinek Dél- és Délkelet-Ázsia tengerpart menti régióiban, valamint három folyóban, a Mekongban, a mianmari Ajejarvádiban (régi nevén: Iravádi) és az indonéziai Borneón folyó Mahakamban fordulnak elő, összesen mintegy hatezer példány él a becslések szerint. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolja az állatot 2004 óta.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×